Novosti

Kronika

Пaвлoвдaн у Kућaнцимa

Oбeлeжeни хрaмoвнa и слaвa ВСНM-a Maгaдeнoвaц: Уз дoмaћинe, свeчaнoj литургиjи присуствoвao je вeлики брoj вeрникa из Слaвoниje, Бaрaњe тe из Бeoгрaдa

Large 1

Okupljanje u hramu Sv. Petra i Pavla

Kućanci u Opštini Magadenovac poznato su kao rodno selo upokojenog Pavla, 44. patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Značajna okupljanja na molitvi u Kućancima su 13. juli, na Pavlovdan, kada je i hramovna slava, Usekovanje, 11. septembra, kada je rođen patrijarh Pavle i 15. novembar, dan njegovog upokojenja.

U Kućancima je 13. jula u hramu Sv. Petra i Pavla obeležena istoimena hramovna slava, ujedno slava Veća srpske nacionalne manjine Magadenovac. Svečanu liturgiju predvodio je pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk sa svim sveštenstvom, monahinjama manastira Jasenovac, i monasima manastira Sv. Nikole kod Orahovice. Na svečanoj liturgiji u čin đakona rukopoložen je Nikola Petrović. Nakon svečane liturgije, kojoj je uz domaćine prisustvovao veliki broj vernika iz Slavonije, Baranje te iz Beograda, upriličena je trpeza ljubavi na kojoj su mladi guslar Stojan Janković i poznata negovateljica izvornih pesama Svetlana Spajić izveli nekoliko starih narodnih pesama.

Celokupna parohija koju opslužuje mladi paroh Dragan Gaćeša broji 560 domova sa oko 1.500 vernika pravoslavne veroispovesti. Otkad je na čelu Eparhije pakračko-slavonske vladika Jovan, stvari su krenule nabolje, obnavlja se fizički i duhovno, a mnogi hramovi su dobili obnovljen izgled. Da su Kućanci sveto mesto za pravoslavne vernike svedoči i podatak da je pre dve godine, prilikom posvećenja hrama, u ovom mestu obeležen i jubilej 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više