>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Pedagoška galama

Vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta konačno je dekana Vlatka Previšića stajalo značajnije količine živaca, a potom i kredibiliteta funkcije. Proteklog tjedna sastalo se to najviše fakultetsko tijelo čak dvaput: prvi put je vijećanje demonstrativno napustila golema većina članstva, dok je drugi put naprasno ustao pa izašao sam dekan. Povod je sukobu između te dvije instance bila smjena prodekanice Branke Galić, mada je općepoznato da u osnovi stoji pitanje suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Za one koji su se tek uključili u prijenos, spomenimo da sporna suradnja koju forsiraju Previšić i njegov prethodnik Damir Boras, sadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu, podrazumijeva osnivanje zajedničkih dvopredmetnih studija dvaju fakulteta. No velik broj odsjeka na FF-u, a odnedavno i plenum koji tvore uglavnom studenti, protivi se suradnji jer je u njezinu nacrtu vidljiva korist isključivo za KBF. Na drugoj strani predviđa se šteta, kao i po širu društvenu zajednicu pod navalom crkvenog utjecaja.

Previšić je prodekanicu Galić smijenio zbog neslaganja s opisanim planom, mada on tvrdi kako je razlog bila njezina pasivnost i puštanje glasne muzike kojom je ometala druge kolege. Na sastanku vijeća prošlog je tjedna optužnicu proširio tvrdnjom da se Branka Galić na dekanskom kolegiju bavila privatnom SMS-prepiskom, ali kod tih su riječi i popratne njegove galame vijećnici stali napuštati sjednicu. Dekan nije bio bolje sreće ni ovog tjedna, u nastavku sjednice, kad je vijeće izglasalo povjerenje prodekanici.

Taj put, rekosmo, iz vijećnice je izašao Vlatko Previšić, po struci inače pedagog, što mu se u novije doba ne bi reklo. Štoviše, zapanjuju naglost te indolentnost dekana koji pokušava riječ Božju nasilno proširiti ovom prononsiranom sekularnom ustanovom, a mobilizirajući upravo suprotni efekt. S obzirom na to da je pritom u odnosu na vijeće i odsjeke počinio i nekoliko kardinalnih proceduralnih grešaka, možemo već sad ustvrditi kako smo se u ovoj priči susreli s doista kolosalnim akademskim diletantizmom.

1/1