>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Peđa Grbin: Ova vlada je već pala

Saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a govori o krizi vlasti i urušavanju demokratskih institucija pod vladavinom HDZ-a: Jedino što bi bilo ispravno za državu je da Vlada i formalno prestane postojati. Hoće li do toga doći njezinom ostavkom ili raspuštanjem Sabora, prerano je reći. Nakon izglasavanja nepovjerenja odlazak na izbore je najbolje rješenje

Ima li Hrvatska Vladu i što očekujete od glasanja u Saboru?

Vlada je već pala. Hrvatska ima Vladu koja ne funkcionira mjesecima. Objektivno, od izglasavanja proračuna pa do one akcije HDZ-a prije deset dana kada su rukama i nogama skupljali kvorum, niti jedno glasovanje nije provedeno bez potpore opozicije. Dakle Vlada ne funkcionira od izglasavanja proračuna. Ovo što smo dobili posljednji tjedan je potpuni kaos i uništavanje svega dobroga što se u Hrvatskoj uspjelo postići u posljednjih nekoliko godina.

Imate li dovoljno podrške za smjenu Tomislava Karamarka?

Ono što je u ovom trenutku jasno jest da Karamarko ne uživa povjerenje barem 80 saborskih zastupnika. Međutim, HDZ je od izbora u sedlu i od tada su već tri zastupnika promijenila stranu, pod utjecajem nemoralnih ponuda, pritisaka i drugih poznatih HDZ-ovih metoda. Ne mogu vjerovati da HDZ ponovno neće pokušati tim metodama, koje su mu godinama, na lokalnoj i na nacionalnoj razini, donosile rezultate.

Milan Bandić danima najavljuje okrupnjavanje svog kluba, HDZ vrbuje na sve strane, vjerujete li da bi tu moglo biti i koruptivnih radnji?

U Hrvatskoj je već stvorena praksa kažnjavanja političara zbog pokušaja da u svoje redove dovedu nekoga iz druge političke opcije. Moj kolega Željko Sabo je zbog toga završio u zatvoru. Preporučio bih svima koji su do sada ili će u idućim danima postati žrtvama pritisaka iz HDZ-a da to prijave nadležnim tijelima i da se tako zaštiti demokracija u Hrvatskoj.

Kada mi dođemo na vlast, nećemo postaviti cilj da institucije vratimo tamo gdje su bile prije nego što ih je HDZ počeo gaziti. Nama cilj mora biti da ih dodatno unaprijedimo

Računate li na podršku zastupnika manjina?

Računamo na sve opozicijske zastupnike, njih oko 70, te na one zastupnike Mosta koji su jasno rekli kako će se pozicionirati ako se bude glasovalo o povjerenju Karamarku. Jasno je da se ovdje radi o 82-83 zastupnika.

Hasanbegović je osramotio Hrvatsku

Što će se događati nakon mogućeg izglasavanja nepovjerenja?

Tu postoje dvije opcije. Ili će premijer Tihomir Orešković predložiti nekoga drugoga ili će podnijeti ostavku. Međutim, postavlja se pitanje kako bi mogao predložiti nekoga drugoga kada je Karamarko osoba kojoj je HDZ plebiscitarno dao podršku da ga vodi i u budućnosti. Jedino što bi bilo ispravno za državu je da Vlada i formalno prestane postojati. Hoće li do toga doći njezinom ostavkom ili raspuštanjem Sabora, prerano je reći. Nakon izglasavanja nepovjerenja odlazak na izbore je najbolje rješenje.

Kada očekujete nove izbore?

Kada se uzmu u obzir ustavni i zakonski rokovi, mislim da bi izbori mogli biti u rujnu.

Kako na eventualnim izborima procjenjujete SDP-ove šanse i tko su mogući koalicijski partneri?

Za SDP je to uvijek jednostavno pitanje. To su one političke opcije koje pripadaju centru, lijevom centru i ljevici, ali koje prije svega zagovaraju demokratske vrijednosti koje su nam bitne, a koje se u posljednje vrijeme guše.

Hrvatska je po tom pitanju ponovno hit u Evropi. Kulturna revolucija koju provodi HDZ, proces koji mnogi prepoznaju kao fašizaciju društva, napadi na civilno društvo i nezavisne medije krenuli su čim je HDZ osvojio vlast. Namjerava li SDP vratiti stečene medijske i društvene slobode barem na raniji nivo?

Kada dođemo na vlast, nećemo postaviti cilj da te institucije vratimo tamo gdje su bile prije nego što ih je HDZ počeo gaziti. Nama cilj mora biti da ih dodatno unaprijedimo. Koliko god to zvučalo sada nerealno, nama cilj nisu zemlje u okruženju, naši ciljevi su zemlje poput skandinavskih. Dakle da, mi ćemo nastaviti graditi te institucije.

Kako komentirate podršku HDZ-ovaca ministru Zlatku Hasanbegoviću, koji je izabran u najuži vrh stranke?

Ono što smo vidjeli na konvenciji HDZ-a je, tražim riječ, a jedina koja mi pada na pamet je – otužno. S jedne strane od političkih smo aktera čuli same floskule u kojima nije rečeno ništa novo, a onda je došlo glasovanje. Najveći je broj glasova dobio čovjek koji je osramotio Hrvatsku. To je najmanje što o njemu mogu reći. Ne mogu biti pristojan, zato što se o Hrvatskoj danas piše kao što se pisalo u vrijeme Domovinskog rata. Toliki prostor dobivamo u svjetskim medijima. Ne piše se o nama zbog automobila Mate Rimca ili Uljanikovih vrhunskih brodova, nego zato što ministar Hasanbegović djeluje, govori i radi kao da je izašao iz nekih drugih vremena.

Kako kao Istranin i SDP-ovac doživljavate napade na antifašizam?

Ovaj proces koji se danas odvija u Hrvatskoj doživljavam kao povijesni revizionizam. Ići ću i korak dalje i reći da je taj povijesni revizionizam uvod u fašizaciju društva. Često čujem priče da je Hrvatskoj dosta ideologije. S tim se ne mogu složiti, ali se isto tako ne mogu složiti da je ovo što radi ministar Hasanbegović ideologija zato što je ideologija moj stav prema zdravstvu, obrazovanju ili ekonomiji, gdje u skladu sa svojom ideologijom odlučujem između ideja Miltona Friedmana i Johna Maynarda Keynesa. Ovo što on radi nije ideologija, ovo je isključivo odnos prema demokraciji. To što prodaju Hasanbegović i HDZ danas je odlazak od demokracije ka autokraciji. Njima je uzor Viktor Orban, koji je prije dvije godine jasno rekao da je liberalna demokracija mrtva i da je njegov put put prema neliberalnoj, neslobodnoj državi. E, pa ja to ne mogu prihvatiti.

Ćorić i Ilčić su marginalni likovi

Kako komentirate najave promjena naziva trgova i ulica koje nose ime maršala Tita i zabrane antifašističkih simbola poput zvijezde petokrake?

Uvijek kada HDZ ne zna kako bi se postavio prema aktualnim političkim problemima zavlači se u 1945. i baca ljudima pijesak u oči. Ovaj put se nitko na to nije uhvatio, pa neću ni ja. Na ovo pitanje odbijam odgovoriti, ne zato što nemam stav, nego zato što neću dopustiti bilo kome da iz ovog intervjua izvuče tu rečenicu i tako zasjeni sve ono što je bitno.

Kakvu poruku vladajući šalju napadom na izvještaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović?

To je urušavanje sustava i institucija. Svima su puna usta floskula o tome da bi institucije trebale raditi svoj posao, a onda kada te institucije djeluju, onda radimo sve da im podmetnemo nogu. Nije mi jasno zašto izvješće pravobraniteljice nije prošlo, pogotovo jer se odnosilo na godinu kada je SDP bio na vlasti. Ona je radila isključivo ono što je njezin posao, a to je da odlazi u društvo, vidi koji su stvarni problemi i da o njima piše. Želi li HDZ reći da problema u društvu nema, primjerice da je stanje u zatvorima dobro, da nema siromašnih?

Zašto se dovodi u pitanje i pozicija glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana?

Tu je situacija još smješnija, jer su zastupnici HDZ-a pokazali da se bez mišljenja ‘Ćaće’ ne usude govoriti ni o čemu. Podsjećam da smo u prošlom mandatu nekoliko puta raspravljali o izvješću državnog odvjetnika, bez da smo čekali da nam Vlada kaže što o njemu trebamo misliti. U konačnici, Vlada se ni sada nije udostojala, valjda zato što je na čelu Ministarstva pravosuđa čovjek iz Mosta, reći da izvješće prihvaća ili odbacuje. Nisu nam dali ni priliku da o tome raspravljamo. Sljedeće izvješće koje dolazi je ono o radu Vrhovnog suda. Ni tu nisu rekli prihvaćaju li ga ili ne, a ono pokazuje da je broj neriješenih predmeta na kraju 2015. za 13 posto manji nego početkom te godine. Očito im smetaju pokazatelji da se u Hrvatskoj nešto radilo.

Je li moguća opstrukcija prilikom izbora sudaca Ustavnog suda, bez kojih nema ni parlamentarnih izbora? Neki zastupnici Domoljubne koalicije, poput Pere Ćorića iz HSP-a AS, otvoreno to najavljuju.

Pero Ćorić je marginalni lik kojem je koalicija s HDZ-om dala mogućnost da vedri i oblači Hrvatskom na isti način na koji je to dala Ladislavu Ilčiću. Mislim da je sramotno da nam takvi marginalci kroje sudbinu, ne samo našu, nego i sudbinu budućih generacija. O Ustavnom sudu s Ćorićem nemam namjeru ni razgovarati ni polemizirati.

Koliko je čvrst dogovor HDZ-a i SDP-a oko izbora ustavnih sudaca?

U ovom trenutku je teško reći postoji li taj dogovor uopće, jer se zna samo termin idućeg sastanka. Ono što znam je da smo mi u SDP-u više od godinu dana svjesni opasnosti koja Hrvatskoj prijeti u vezi s tim i činimo sve da ne dođe do paraliziranja sustava. Ako me pitate je li moguće da s HDZ-om do toga dođe, pa naravno da je moguće, samo se pitam koliko bahat moraš biti da opetovano svoje interese stavljaš iznad državnih.

Pokazalo se da je HDZ-u ostao špijunska organizacija, da se radi o organizaciji koja je lopovska i koja još uvijek nije odustala od onoga što je čak i Tuđman smatrao pogrešnim, a to je ustašizacija društva

Dok se Vlada raspada i dok traju svjetonazorske društvene bitke, provodi se reforma zdravstvenog sustava. Stvara li se zdravstveni sustav u kojem će bogati imati prednost?

Imamo primjer dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sada pokušavaju poručiti da su odustali od poskupljenja, a samo su ga odgodili za jesen. Podizanje participacije s dvije na tri tisuće kuna još je jedan udar na džepove građana. Hitna zdravstvena pomoć će propasti u onom trenutku kada prva osoba za koju kažu da nije za hitni primjer i da mora platiti 150 kuna odbije to platiti, ode kući i umre. Morat ćemo čekati da netko umre da bismo se prema tome odredili. Pritom prešućuju da se tako ne rješavaju dugovi zdravstvenog sustava. Ne kažu da se novac koji dolazi na račun HZZO-a ne može koristiti za plaćanje dospjelih dugova bolnica, jer su to dva odvojena fonda. Laže se i urušava se sustav. Oni se drže maksime iz stripa ‘Alan Ford’ – tko ima para, taj se liječi!

Ili mi ili oni

Dok je SDP pregovarao s Mostom optuživali su vas da želite vlast po svaku cijenu. Sada vas kritiziraju da čekate da vam vlast sama padne u ruke?

Da, smatrali smo da je naša obveza učiniti sve što je zakonito da Karamarko i njegovi puleni ne dođu na vlast, a ako me pitate zašto, reći ću vam da pogledate što se događalo u posljednja četiri mjeseca.

Znači, Zoran Milanović je bio u pravu kada je rekao ‘Ili mi ili oni’?

Ako hasanbegovići, crnoje, tepeši i ćorići nisu pokazali da je Milanović bio u pravu i da je ta sintagma na hrvatskoj političkoj sceni, nažalost, točna, onda ne znam što još treba napraviti da to ljudi vide. Sjetite se samo kada je rekao da je Most doveo na vlast opciju koja je špijunska, koja je razbojnička i koja je ustaška. Svi su ga prozvali zbog toga. A tko danas može tvrditi da to što je rekao nije istina. Nitko! U prvih mjesec dana vlasti pokazalo se da se radi o HDZ-u koji je i dalje špijunska organizacija, jer su najprije htjeli zavladati tajnim službama, pokazalo se da se radi o organizaciji koja je lopovska, od Crnoje do Karamarka, i pokazalo se da se radi o organizaciji koja još uvijek nije odustala od onoga što je čak i Franjo Tuđman smatrao pogrešnim, a to je ustašizacija društva. Jer ako Hasanbegović i glasovi koje je dobio nisu dokaz tome, onda ne znam što je.

SDP je pokretač Karamarkove smjene, ali vaši kritičari traže dodatni angažman. Podržavate li ulične demonstracije?

Postavlja se pitanje je li došlo vrijeme da se u Hrvatskoj izađe na ulice. Mišljenja sam da je to krajnja metoda političke borbe i ako želiš funkcionirati u demokratskom društvu, najprije moraš iscrpiti apsolutno sve metode institucionalne borbe, prije nego zaradiš pravo izlaska na ulicu. Dok ne vidimo kako će proći glasovanje o povjerenju Karamarku, moramo ostati u okviru institucionalne borbe.

Karamarko je politički gotov

Je li Karamarko politički mrtvac kojem se to nitko ne usudi reći?

Karamarko je politički gotov i samo je pitanje kada će se to ostvariti. Je li to tjedan, mjesec dana, najviše šest mjeseci. Međutim, da taj čovjek doista voli Hrvatsku onoliko koliko tvrdi, on bi sam otišao, a ne bi nas tjerao da prolazimo agoniju.

Nije li bizarno pričati o njegovom domoljublju u kontekstu afere Drimia?

Imamo naftnu industriju koja je u sporu s Hrvatskom, koga angažiraju – firmu Karamarkovih. Imamo mesnu industriju koja je u sporu s Hrvatskom, koga angažiraju – firmu Karamarkovih. Samo se pitam je li među onima koji su tu firmu angažirali i neka banka koja namjerava tužiti Hrvatsku zbog švicarskog franka.

1/1