>

novosti logo

Piše G. Borković

Penava napustio HDZ i osniva novu stranku

Cjelokupno gradsko rukovodstvo HDZ-a Vukovara, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, otišlo je iz HDZ-a, najavilo osnivanje nove stranke i suradnju s Domovinskim pokretom Miroslave Škore

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zajedno sa svih deset gradskih vijećnika, napustio je u srijedu HDZ i najavio osnivanje nove stranke s kojom će samostalno ili u suradnji s Domovinskim pokretom Miroslava Škore izaći na predstojeće parlamentarne izbore

Odluku o napuštanju nazvao je izuzetno teškom i emotivnom. Naglasio je da mrzi činjenicu da je natjeran da bira između temeljnih i ljudskih vrijednosti te stranačke poslušnosti i stege. Rekao je da je njegova odluka dosljedna, da sve ove godine stoji čvrsto iza svojih stavova i da za prave razloge odlaska treba pitati ljude koji su na stranačkoj vertikali iznad njega.

Prozvao je Andreja Plenkovića i sve dosadašnje vlade koje 29 godina nisu procesuirale nikoga za stradanje Vukovara. Kazao je i da ova vlast Vukovar koristi isključivo u marketinške svrhe dok velike gradske tvrtke propadaju, kao i da je jedna od prelomnih odluka ove Vlade bila ona po kojoj će pripadnici nacionalnih manjina na popisu stanovništva popisivati svoje sunarodnjake, koju je nazvao političkom trgovinom HDZ-a s koalicijskim partnerima, čime je, kako je rekao, ustupak manjincima stavljen ispred interesa i žrtve Vukovara.

Pred kraj konferencije za novinare, na pitanje boji li se pritisaka, kazao je da bivši predsjednik Ivo Josipović i tadašnja 'Kukuriku' koalicija jako dobro znaju kako je to imati Vukovar protiv sebe. Rekao je da se nada da to iduća Vlada neće doznati. 'Nemojte se igrati s Vukovarom! Tko nas krene gaziti đonom, dobit će lakat', kazao je Penava.

Prozvao je HDZ za sramotnu šutnju koja traje 29 godina, kojom su ponižene žrtve grada heroja, kao i da je njegova dužnost da ostane uspravne kičme te da ne dozvoli da se nastavi trgovina.

'Nikada nisam kalkulirao, pa neću ni sada. To je razlika između nas i njih. Naši ciljevi su jasni i nikada nismo pričali prazne priče. Svi mi koji izlazimo iz HDZ-a idemo u neovisnu stranku. Kakav će biti njen ustroj i kako će se zvati, još ćemo odlučiti, ali vjerojatno ćemo biti na listi s Domovinskim pokretom i zastupati vrijednosti za koje se stalno zalažemo, a koja su iznad bilo kakve stranačke stege. Ostajemo vjerodostojni svojim stavovima, za razliku od vrha HDZ-a', istaknuo je Penava, koji – bez obzira na odlazak iz HDZ-a – nije isključio mogućnost kasnije suradnje s tom strankom, ovisno o vrijednostima koje će HDZ zastupati, spomenuvši kao pozitivan primjer zastupnika Steve Culeja i njegovu politiku.

'Što nam je vrijedilo biti u HDZ-u 29 godina kad nitko nije odgovarao za razoreni Vukovar. Tu je točka i kraj. Tišina koja para uši. Istina je da nisam u tome bio uspješan do sada, ali vjerujte da sam koristio sve alate i mehanizme koje sam imao na raspolaganju, ali nije išlo. Postoje dečki koji sjede u salonima i zagovaraju svoje interese', rekao je Plenković.

1/1