Novosti

Društvo

Pendrečenje antifašizma

Kriminalistička policija ovih dana podvrgava ispitivanju nastavnike i roditelje djece iz Bobote koja su na obilježavanju Dana ustanka u Srbu recitirala partizanske pjesme. Rezultat je to hajke koju je lažnom prijavom pokrenula desničarska udruga iz Zadra, a pridružili joj se pravobraniteljica Ivana Milas Klarić i Ministarstvo obrazovanja

Nakon što im šatori, prosvjedi, ustaška ikonografija i Thompsonove pjesme nisu pomogli da spriječe okupljanje antifašista na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske 27. srpnja ove godine u Srbu, desničarske udruge nisu se libile da u obračun s organizatorima umiješaju i djecu. Prijava koju je početkom kolovoza pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić podnijela zadarska udruga Žene iz Domovinskog rata rezultirala je sveobuhvatnom policijskom istragom. Prošlog tjedna, po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru, kriminalistička policija Policijske uprave vukovarsko-srijemske je u tamošnjem naselju Boboti podvrgla ispitivanju roditelje trinaestoro djece koja su na skupu u Srbu recitirala partizanske pjesme, dok je istovremeno zadarska policija ispitivala mještane Srba i druge sudionike tog obilježavanja održanog u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašista.

Čitav niz obitelji iz Bobote pritom je podvrgnut obradi krim-policije na temelju prijave u kojoj zadarska udruga lažno tvrdi da su organizatori doveli djecu iz Osnovne škole Bobota da u Srbu recitiraju sljedeći tekst: ‘Ako te netko pita za partiju i Tita, ti mu reci da smo mi budući Titovi borci, moj će tata da pronađe još bolji top sa kojim će da udara po neprijatelju, moj će tata sekiricom da udara po krvnikovoj glavi.’ Na temelju te lažne tvrdnje zadarska udruga je u prijavi zatražila od pravobraniteljice da javno osudi ‘zloupotrebljavanje i manipuliranje djecom’, da zaštiti djecu od ‘širenja mržnje i poticanja na nasilje’, da sankcionira organizatore i osigura djeci ‘pravo na informaciju o Titovom komunističkom zločinačkom režimu’. Iako djeca iz Bobote nisu recitirala takav izmišljen i loše sklepan tekst, nego stihove poznatih pjesnika poput Vladimira Nazora i Branka Ćopića, pravobraniteljica Milas Klarić je bez ikakve provjere s organizatorima skupa proslijedila prijavu Ministarstvu obrazovanja, čija je Prosvjetna inspekcija zatražila policijsko postupanje.

Sin je došao iz škole i počeo nabrajati kod koga je sve policija bila. Nisam mu htjela reći da je bila i kod nas, da se ne uplaši – kazala nam je jedna mama iz Bobote

U Boboti se svi međusobno poznaju, pa dolazak policije, iako u civilu, nije mogao proći nezapaženo, a vijest o tome se brzo proširila, čak i među djecom.

- Sin je došao iz škole i počeo nabrajati kod koga je sve policija bila. Nisam mu htjela reći da je bila i kod nas, da se ne uplaši - kazala nam je jedna mama.

U ovom selu s gotovo stopostotnim srpskim stanovništvom smatraju da čitav slučaj ima nacionalnu dimenziju.

- Digla se hajka, kao i oko svega drugog što se tiče nas Srba - rekao nam je jedan od roditelja, među kojima se pojavio strah.

- Strah nas je da će naša djeca biti obilježena, a jednog dana treba da krenu u srednju školu u Osijek - kazala nam je jedna majka čije dijete nije sudjelovalo na skupu u Srbu, zbog čega je, kaže, sada sretna jer je izbjegla neugodnosti koje se ovih dana događaju drugim roditeljima i njihovoj djeci.

- Djeca su se radovala tom odlasku i jedva su čekala da putuju jer je to za njih bio jedan lijep izlet i druženje. Da smo znali da će se oko svega podići takva hajka, ne bismo ih pustili - kazala nam je još jedna Boboćanka koja, kao ni ostali ispitani roditelji, ne smije govoriti o sadržaju policijskog ispitivanja, jer su svi roditelji morali potpisati izjavu o tajnosti.

To nam je potvrdila i vukovarska policija, navodeći još samo da njihova Služba kriminalističke policije poduzima izvide temeljem naloga vukovarskih tužitelja.

‘Novosti’ su iz Ureda pravobraniteljice Milas Klarić dobile odgovor iz kojeg se jasno vidi na koji je način došlo do postupanja policije. Ona navodi da je prijavu o kršenju prava djece na skupu u Srbu dostavila Ministarstvu i zatražila propitivanje postupanja ravnatelja Bobota ‘zbog uključivanja djece u aktivnosti s obilježjima političkog skupa u Srbu’. Pravobraniteljica je, navodi se u odgovoru, ‘ponovila svoje stajalište o osudi svakog oblika manipulacije djecom i još jednom pozvala pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, naročito u vrijeme izbora, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi’. Drugim riječima, pravobraniteljica je obilježavanje antifašističkog ustanka, koje se u Srbu održava svake godine u isto vrijeme neovisno o bilo kakvim izborima, samoinicijativno i bez ikakvog utemeljena okarakterizirala kao političku kampanju.

‘Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nas je 22. kolovoza 2016. izvijestilo kako je od ravnateljice škole zatražilo očitovanje, budući da je dužno istražiti relevantne činjenice i okolnosti povezane s događajem vođenja djece učenika Bobota u Srb (izbor i sadržaj recitiranog teksta, način pripreme djece kao i broj djece, organizator pripreme i vođenja djece, odnosno da li tekst koji su djeca recitirala na događaju potiče na netrpeljivost, nasilje i mržnju te veliča pojedine osobe iz totalitarnog režima, kako je to u prijavi udruge i građana navedeno). 27. rujna 2016. prosvjetna inspektorica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Službe prosvjetne inspekcije – Područne jedinice u Osijeku nas je izvijestila kako je obavila inspekcijski nadzor te istog dana 27. rujna 2016. dostavila predmet na nadležno postupanje Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj kako bi nakon njihovog izvješća mogla odlučiti ima li elemenata za poduzimanje mjera prema Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, odnosno da li su postupanjem zaposlenice škole povrijeđena prava djece, učenika škole i ima li u njenom postupanju elemenata kaznenog djela. Završno izvješće još nismo dobili’, navodi se u odgovoru pravobraniteljice ‘Novostima’.

Sprema se dakle kazneni progon, a zanimljivo je da nitko, kako je ‘Novostima’ kazao zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević, nije prije slanja krim-policije na nastavnike, roditelje i djecu kontaktirao organizatore skupa koji su mogli pružiti tražene informacije o recitiranim tekstovima i drugim okolnostima. Štoviše, Milošević je osobno došao u Ured pravobraniteljice, ostavivši poruku da je dostupan za pojašnjenja, ali nikada nije bio pozvan.

- Ispitivanja roditelja su jasna poruka pa i prijetnja Srbima da ne pokušavaju održati svoj sistem vrijednosti, da se ne zanose s tim antifašizmom, jer je on samo za ceremonijalnu upotrebu. U Srbu su ti klinci sudjelovali u obilježavanju jedne od najvećih tekovina evropske civilizacije. Ovih dana njih, njihovu školu, roditelje i cijelo mjesto zbog toga maltretiraju policija i državno odvjetništvo - kaže Milošević.

Direktorica škole Ljubica Vukajlović među prvima se morala očitovati o događaju, ali nije nam mogla otkriti što je u očitovanju navela. Podsjetila je da je u to vrijeme bila kod kćeri u Njemačkoj te se požalila na medijski linč koji je doživjela po povratku, iako nije imala veze s odlaskom učenika u Srb.

- Jako sam teško podnijela taj period, ne samo ja, već i moja porodica. Moja kći koja je sa mnom došla iz Njemačke zbog medijskog pritiska je završila na hitnoj - kazala nam je Ljubica Vukajlović.

Policija je, kako doznajemo, ispitala i nastavnicu Ljubicu Bauković, koja u školi predaje povijest i geografiju, a recitatorsku grupu vodi u mjesnom Kulturno-umjetničkom društvu ‘Đoko Patković’. Đoko Patković bio je jedan od istaknutih učesnika NOB-a, a Bobota je poznata i po narodnom heroju Bogoljubu Vukajloviću Lali. Preko 400 boraca iz Bobote sudjelovalo je u NOB-u, a poginulo ih je 179, dok je više od 200 mještana, među kojima i velik broj Roma, odvedeno i ubijeno u Dudiku kod Vukovara ili Jasenovcu.

- Bobota je partizansko ustaničko mjesto i Boboćani njeguju tekovine NOB-a i antifašizma jer je mnogo mještana stradalo na stratištima za vrijeme fašističkog terora. Odaju sjećanja na dane kada su njihovi preci rekli ‘ne’ fašističkoj ideologiji na ovim prostorima. Njihova želja je bila da idu u Srb, kao što su išli u Jasenovac i na druga mjesta ustaških zločina - kaže Lazo Đokić, predsjednik županijske Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista.

U Srbu su ti klinci sudjelovali u obilježavanju jedne od najvećih tekovina evropske civilizacije. Ovih dana njih, njihovu školu, roditelje i cijelo mjesto zbog toga maltretiraju policija i državno odvjetništvo – kaže Saša Milošević

- Kada se djeca dovode na neke druge manifestacije, onda je to u redu, a samo se u ovom slučaju govori o zloupotrebi. Mislim da nije u pitanju učešće djece, već to što ustanak u Srbu znači ustanak protiv fašista među kojima su i ustaše, kao i to što događaj organiziraju Srbi - kaže Đokić.

Iako nije konkretno rekao na koje to druge manifestacije misli, primjera ima dosta, pa i lokalnih. Tako su na nedavnoj proslavi Dana udruge hrvatskih branitelja Sajmišta u kulturno-umjetničkom programu u Vukovaru sudjelovala i djeca Dječjeg vrtića Vukovar 1, a manifestacija je održana pod pokroviteljstvom ministara Tome Medveda, Zlatka Hasanbegovića i Mire Kovača te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Ni pravobraniteljici ni Ministarstvu obrazovanja tada nije bilo sporno što su vrtićka djeca slušala priče o logorima za Hrvate i zločinima Srba nad Hrvatima, ali zato najoštrije osuđuju ‘manipulativno korištenje djece iz Bobota’, kako je to u svojem priopćenju iz kolovoza navelo Ministarstvo, koje je otišlo i korak dalje te se upustilo u diskvalifikaciju samog skupa u Srbu, navodeći da je ‘nedopustivo raditi na institucionalizaciji 27. srpnja, s obzirom da Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe’.

Dolazak recitatorske grupe iz Bobote u Srb suorganiziralo je županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine čiji predsjednik Svetislav Mikerević kaže da je istraga pokrenuta bez valjanog osnova.

- Ovo je politički pritisak i zastrašivanje pripadnika srpske zajednice. Niko ne krije da su djeca bila u Srbu, pa mi nije jasno čemu saslušavanja. Nijedno dijete nije bilo prisiljeno da ide, roditelji su dali suglasnost. Djeca su u Srb išla prvenstveno zbog putovanja. Njihov nastup nije ni bio u okviru zvaničnog programa, već prije njegovog početka, a kako su u pitanju pjesme autora poput Nazora i Ćopića, koje nisu zabranjene, ne vidim u tome ništa sporno ni provokativno. Provokacija je ovo što se sada događa - kaže Mikerević.

‘Novosti’ su od organizatora dobile recitirane tekstove. Riječ je o Ćopićevim stihovima iz pjesama ‘Na Petrovačkoj cesti’, ‘Pjesma mrtvih proletera’, ‘Na putu slavnih predaka’ i ‘Lika’, čuvenim pjesmama ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’ crnogorskog akademika Radoslava Rotkovića i ‘Mi smo Titovi’ bosanskohercegovačkog književnika Advana Hozića te stihovima iz pjesme ‘Titov naprijed’ Vladimira Nazora, inače prvog predsjednika ZAVNOH-a i Predsjedništva Narodnog sabora Hrvatske. Stihovi opisuju ratna stradanja, slave otpor fašizmu i njemačkom okupatoru, a nijedna pjesma ne sadrži tekst koji je zadarska udruga sklepala u svojoj prijavi.

- Apsurdno je i skandalozno da se to dešava u zemlji u kojoj nitko ne reagira na pjevanje ustaških pjesama. To su antifašističke pjesme, onih snaga koje su izvojevale pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Kome one smetaju? Nisu zabranjene i ne znam zašto se roditelji ispituju, zašto se djeca zastrašuju - kaže predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Na informativne razgovore koje u Srbu sa svoje strane provodi zadarska policija pozvan je i Nebojša Rađenović, koji je bio redar na skupu.

- Ni sam ne znam zašto sam pozvan. Pitali su me znam li tko je organizirao dolazak djece, koje su pjesme pjevali, što je to Srpsko narodno vijeće… Mi smo u Srbu skoro zaboravili što se recitiralo tog dana, bilo je sve uobičajeno kao svake godine. Zašto ne puste ovaj narod da živi mirnim životom? Koliko znam, Ćopićeve i Nazorove pjesme bile su pobjedničke pjesme iz Drugog svjetskog rata i ne bi trebale biti zabranjene niti ikoga provocirati - kazao nam je Rađenović.

Stjepan Mesić: To je s onu stranu razuma

Ovo policijsko ispitivanje roditelja predstavlja jasnu i prijeteću političku i društvenu poruku, kaže Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik Saveza antifašista, koji je i sam govorio na skupu u Srbu.

- Ovo nagovješćuje da poluobrazovani komesari duha koji preuzimaju patronat nad našim društvom imaju neskrivenu ambiciju da propišu i, bude li potrebno, silom i terorom provedu jedan jedini, samo njima prihvatljiv model ponašanja u društvu. A to je model zasnovan na bestidnoj reviziji naše novije povijesti, na falsificiranju nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica i na prešućivanju svega i svih iz naše prošlosti koji tim novovjekim ‘hrvatskim goebbelsima’ nisu po volji. Inicirati i provoditi postupanja službenih organa zbog toga što su djeca recitirala stihove Nazora i Ćopića s onu je stranu zdravog razuma. Ali ključno je da su ta djeca recitirala u Srbu i da ti stihovi slave NOB - kaže Mesić, dodajući da je sve očitije da živimo u sredini koja ne samo da će tolerirati neofašističke incidente, nego će aktivno, upotrebom državnog represivnog aparata, djelovati protiv antifašista i njegovanja antifašističkih tradicija.

- Opravdano je upitati se postaje li to sada i državna politike Hrvatske i je li EU zaboravila da su sve zemlje osnivačice toga milenijskog pothvata izrasle i formirale se na temeljima pobjede nad nacifašizmom i na vrijednostima antifašizma - kaže Mesić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više