Novosti

Društvo

Pendrečenje civilnog društva

Nakon pogibije male Madine njena obitelj smještena je u centar u Tovarniku, gdje policija odvjetnicima obitelji onemogućuje pristup. MUP optužuje odvjetnike da su krivotvorili punomoći i vrši pritisak na nevladine organizacije CMS i AYS

5l13oepkxk3m539dl2950byubbx

Konferencija CMS-a i AYS-a (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Na konferenciji za medije koju su nevladine udruge Centar za mirovne studije (CMS) i Are You Syrious? (AYS) održale 18. travnja iznijet je cijeli niz optužbi na ponašanje Ministarstva unutarnjih poslova. Dvije organizacije koje se bave zaštitom prava izbjeglica tvrde da su doživjele niz neviđenih pritisaka policije, što tumače kao direktni pokušaj ograničavanja slobode izražavanja aktivista za ljudska prava. Štoviše, policija je na obavijesni razgovor pozvala aktiviste CMS-a i AYS-a upravo u terminu njihove konferencije za tisak, nakon što je ona već najavljena medijima.

mup-u ne odgovara kaznena prijava koju je Madinina obitelj podnijela protiv policije. Opovrgavanje vjerodostojnosti punomoći značilo bi i odbacivanje prijave, kaže Julija Kranjec iz cms-a

Na konferenciji se govorilo i o optužbama policije na račun Sanje Bezbradice Jelavić i Ive Jelavića, odvjetnika obitelji Hussiny čija je šestogodišnja kći Madina 21. studenoga 2017. smrtno stradala u naletu vlaka između hrvatskog Tovarnika i srpskog Šida. Odvjetnici obitelji, kao i CMS i AYS, smatraju da je stradanju djevojčice razlog upravo nelegalno postupanje policije i protjerivanje obitelji s hrvatskog teritorija, čime im je onemogućeno zakonsko pravo pristupa azilu. Smrt male Madine odjeknula je snažno u hrvatskim i srpskim medijima. Obitelj Hussiny u noći između 20. i 21. ožujka ove godine opet dolazi na teritorij Hrvatske i uz pomoć volontera AYS-a i ovaj put uspješno uspijeva pokrenuti postupak za dobivanje međunarodne zaštite.

Neposredno nakon pogibije Madine, njena obitelj je putem spomenutih dvoje odvjetnika podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja iz policije za ubojstvo iz nehaja. Nakon smještanja obitelji u Tranzitno prihvatni centar za strance Tovarnik, policija odvjetnicima onemogućuje pristup njihovim strankama. MUP odnedavno iznosi i optužbe da su odvjetnici potpis na punomoći obitelji krivotvorili, iako je potpis o punomoći dan ispred pet svjedoka. Policija je u međuvremenu angažirala i USKOK da provede istražne radnje. O zabrani pristupa svojim klijentima Bezbradica Jelavić kaže:

- Tražitelji azila imaju pravo na besplatnog odvjetnika u upravnom sporu, koji je pojednostavljeno rečeno druga faza postupka. No kad je upravni postupak dovršen ovim ljudima, zbog arbitrarne odluke MUP-a, nije bila omogućena naša prisutnost i ponuđen im je besplatni odvjetnik s MUP-ove liste koji ih sada zastupa u upravnom sporu. Zbog toga su stranke preko nas podnijele zahtjev Europskom sudu za ljudska prava radi privremene mjere koja je donesena, kao i aplikaciju zbog kršenja ljudskih prava - nečovječnog postupanja, kršenja prava na pošteno suđenje, na slobodu, na djelotvoran pravni lijek, na privatni obiteljski život i na nediskriminatorno postupanje.

Prema navodima članova obitelji koji govore engleski jezik, uskraćen im je cijeli niz prava. Smješteni u instituciji zatvorenog tipa, članovi obitelji su razdvojeni i komunikacija im je dopuštena jedino za vrijeme obroka. Iako policija tvrdi da nije riječ o zatvoru, odvjetnicima, aktivistima i medijima zabranjen je ulaz u ovu instituciju.

- Policija nam, usprkos našim opetovanim upitima, ne odobrava pristup obitelji, za što smatramo da ne postoji zakonsko utemeljenje. Danas se u Tovarniku u uvjetima detencije nalazi 14 članova obitelji, od toga troje odraslih i čak jedanaestoro djece u dobi do 14 godina. Mislimo da je to nedopustivo - komentira ponašanje policije Julija Kranjec iz CMS-a, organizacije koja se dugi niz godina bavi ljudskim pravima.

Rad CMS-a prepoznat je na europskom nivou, a njegovi ljudi sudjelovali su u radu niza odbora izvršne vlasti, kao i u mnogim raspravama oko predloženih zakonskih rješenja. Riječ je o ljudima koji iza sebe imaju kredibilan ljudsko-pravaški rad i koji su vjerojatno prošli niz sigurnosnih procjena dok su radili u kampovima za prihvat izbjeglica u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Oni nisu bili samo kritičari MUP-a, nego i njegovi partneri. Pa ipak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u odgovoru na zastupničko pitanje Peđe Grbina od 29. ožujka ove godine, kazao da Centar za mirovne studije i Are You Serious? za cilj imaju protuzakoniti transfer migranata. Njegove tvrdnje udruge kategorički demantiraju, navodeći da je riječ o nečuvenom pritisku ministra.

- CMS ima jasne politike, protokole i prakse pružanja pomoći i podrške izbjeglicama i migrantima s čime je upoznat i MUP jer s njima na nekim pitanjima surađujemo, a o nekim ga informiramo te upozoravamo na nepravilnosti. MUP nas nikada nije formalno informirao o bilo kakvom problemu vezanom za naš rad, stoga smatramo da je sve samo pokušaj zastrašivanja, a medijski navodi o radnjama nemaju veze s CMS-om, to je protivno našoj viziji i misiji - objašnjava Kranjec.

Na naše pitanje da li poteze policije doživljava kao odmazdu za kritike što su ih CMS i AYS objavili u formi četiri izvještaja, uz detaljna svjedočenja o nezakonitim postupanjima hrvatske granične policije, Kranjec kaže:

- Nije teško zaključiti da MUP-u ne odgovara kaznena prijava koja je podnesena te da bi opovrgavanje vjerodostojnosti potpisa na punomoći značilo i odbacivanje kaznene prijave obitelji. Važno je istaknuti razliku u ulogama, moći i ovlastima između MUP-a i civilnih udruga. MUP ima ovlasti provoditi istrage i stoga smatramo da je neodgovorno vršiti pritiske na nas na ovakav način. Ovo sve treba staviti i u širi kontekst praksi koje se događaju u Europi, gdje se dešava sve veća kriminalizacija solidarnosti.

Zbog ponašanja policije reagirali su i pučka pravobraniteljica, pravobraniteljica za djecu, Liječnici bez granica i UNHCR. Policiji je ovog mjeseca stigao i dopis Hrvatske odvjetničke komore kojim se traži da se odvjetnicima obitelji odmah omogući pristup strankama. Početkom ovog tjedna objavljeno je i javno pismo devet znanstvenika u podršku radu ovih organizacija. Potpisala ga je i Marijana Hameršak sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku.

- Bez njihovog rada i naš rad bio bi otežan. Ove organizacije djeluju kao korektiv društva i izvor su nezavisnih informacija, iskustava i gledišta. Napadima na njih dodatno se stigmatizira i kriminalizira izbjeglička populacija, urušavaju demokratski standardi i odvlači pozornost od izuzetno važnih problema na koje ove organizacije ukazuju. U društvu se stvara atmosfera straha – kaže Marijana Hameršak.

Do zaključenja ovog broja od MUP-a nismo dobili odgovore na naša pitanja o tome zašto obitelji nije dozvoljen odabir odvjetnika i koje to konkretne dokaze MUP ima protiv ovih organizacija. U cijelom slučaju duboko uznemiruje činjenica da bi se sutradan bilo kome tako mogla uskratiti zakonska prava, kao i to što policija sebi daje pravosudne ovlasti u određivanju pravovaljanosti nekog potpisa. MUP mora početi odgovarati na cijeli niz kritika jer slučaj prerasta u novi politički problem vlade Andreja Plenkovića.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više