Novosti

Kronika

Penzionerski stanovi na ‘Njuškalu’

Gotovo tridesetogodišnji zaplet oko stambenog prostora se otpliće: Napokon je oglašena prodaja belomanastirskih stanova u vlasništvu HZMO-a i formirane su im cene

Bd2zjxlpgrqdyqai1dzytojrwxr

Stanovi HZMO-a u Belom Manastiru

Od maja prošle godine, na temelju Odluke ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o prodaji stanova u vlasništvu HZMO-a u Belome Manastiru, spomenuta institucija povremeno objavljuje javni konkurs. Objavom tih javnih konkursa posve je jasno da i pored brojnih nastojanja belomanastirskih gradskih lidera da se ti stanovi nađu u gradskom portfelju nema ništa. Sve unatoč nasušnoj potrebi da bi zbog manjka kvadrata dobro došli gradu.

Podsetimo, HZMO je 2011. godine zaključio ugovor sa Republikom Hrvatskom o darivanju stanova na područjima od posebne državne skrbi kojim je na Republiku Hrvatsku prenio vlasništvo nad stanovima. Hrvatska Vlada na čijem je čelu tada bila Jadranka Kosor, jedinicama lokalnih samouprava prenela je 374 stana u vlasništvu HZMO-a, a ugovor je sklopljen na inicijativu tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva.

Nakon što su stanovi preneti u vlasništvo Republike Hrvatske, dani su na upravljanje spomenutom ministarstvu za provođenje stambenog zbrinjavanja. No u Belom Manastiru prenos vlasništva nije bio proveden jer Ministarstvo za te stanove nije zatražilo prenos u vlasništvo RH. Tako je i danas, gotovo jedno desetljeće kasnije, još uvek nepoznato zašto taj postupak nije sproveden i za 114 stanova u Belom Manastiru.

Kako god bilo, nakon pokretanja prodaje stanova, misterij oko rešavanja statusa je završen, no aktualna vlast u Belom Manastiru time je samo delimično zadovoljna. Po Uredbi Vlade Republike Hrvatske, procena stanova obavlja na se drugačije nego je su namjeravale učiniti gradske vlasti - gledajući stanje stanova, pa je njihova cena nešto povoljnija. Druga strana priče sada je u domeni umešnog pregovaranja prodaje preostalih stanova zaštićenim najmoprimcima po povlaštenim cenama. U prvom talasu prodaje našli su se prazni stanovi u Belom Manastiru površine između 26 m2 i 40 m2, a njihove početne cene kretale su se od 36.000 do 99.500 kuna. Na te cene, kao što je to uobičajeno, uticali su razni faktori kao što su sprat, generalno stanje stana, energetski razred i dakako elaborati koje su izradili ovlašteni sudski veštaci iz područja procene nekretnina.

U ovom trenutku na hrvatskoj internetskoj stranici za prodaju i kupovinu od igle do lokomotive (www.njuskalo.hr) HZMO putem javnog konkursa prodaje 12 stanova površine od 25.62 m2 do 64.20 m2, a njihove početne cene kreću se od 50.704 kuna do 105.007 kuna.

U oglasima na Njuškalu HZMO navodi da je uoči kupnje potrebno uplatiti deset postotnu kauciju od početne cene, da se stanovi mogu razgledati 9. I 15 januara u vremenu od 10 do 11 sati, da se prodaju u zatečenom stanju viđeno – kupljeno kao i da će se najpovoljnijim smatrati ponuđač koji ponudi najvišu cenu. Krajnji rok predaje ponuda je 22. januar, a s danom predaje ponude smatra se dan zaprimanja ponude na adresu naznačenu u javnom pozivu, odnosno dan predaje ponude na poštu preporučenom pošiljkom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više