Novosti

Politika

Peru izabrao radikalnog ljevičara za predsjednika

Nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića, Pedro Castillo dobio je 50,12 posto glasova, odnosno 44.263 glasa više od protukandidatkinje, predstavnice desnice, Keiko Fujimori

Large castillo

Pedro Castillo (foto Sebastian Castañeda/REUTERS/PIXSELL)

Duže od mjesec dana nakon završenog drugog kruga predsjedničkih izbora u Peruu, konačno su poznati konačni rezultati. Pobijedio je kandidat radikalne ljevice Pedro Castillo. "Proglašavam predsjednikom Republike Josea Pedra Castilla Terronesa", rekao je predsjednik izbornog povjerenstva Jorge Luis Salas na kratkoj virtualnoj ceremoniji.

Učitelju porijeklom iz poljoprivredne obitelji, pobjedu su donijeli glasovi iz ruralnih područja amazonske prašume, kao i potpora sindikata. U kampanji je najavljivao promjenu ustava kako bi dokinuo nejednakost, kao i donošenje zakona o reguliranju rudarstva. To je pak izazvalo zabrinutost proizvođača bakra – Peru je naime jedan od najvećih svjetskih izvoznika te rude. Međutim, Castillu će problem biti izostanak većine u fragmentiranom parlamentu.

Nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića, Pedro Castillo dobio je 50,12 posto glasova, a protukandidatkinja, predstavnica desnice, Keiko Fujimori 49,87 posto. Prevedeno u glasove Castillo je dobio točno 44.263 glasa više od kćeri bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990-2000). Nešto prije službene objave konačnih rezultata, Fujimori, koja je ranije dala naslutiti da neće priznati pobjedu svog protivnika, ipak je to učinila jer to, kako je rekla, od nje traži "ustav kojeg se zaklela braniti".

Fujimori je ranije govorila da je tijekom prebrojavanja došlo do prevare i optužila Castillovu stranku Perú Libre, no neovisni promatrači nisu primijetili nepravilnosti. Fujimori je sporila valjanost 300.000 glasova pa bi proglašenje pobjednika moglo trajati danima.

Protiv Keiko Fujimori vodi se istraga za korupciju za vrijeme ranijih predsjedničkih kampanja 2011. i 2016., kad je izgubila u drugom krugu. Već je odslužila 16 mjeseci preventivnog pritvora i mogla bi se suočiti s 30 godina zatvora. Fujimori je kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu. Osuđen je zbog korupcije, kršenja ljudskih prava i političke odgovornosti za masakre 25 osoba. Procjenjuje se da je tijekom devedesetih godina u Peruu, obilježenim Fujimorijevim neoliberalnim reformama i masovnim nasiljem, ubijeno gotovo 70 tisuća ljudi. Polarizirani rezultati odraz su podijeljenosti na siromašnu ruralnu regiju Anda i bogatiju, urbaniju sjevernu obalu i glavni grad Limu. Nejednakost je izrazito narasla uslijed pandemije i ekonomske krize, koja je u siromaštvo otjerala deset posto stanovništva. Prema podacima Svjetske banke, ukupno približno 27 posto od 33 milijuna Peruanaca živi u siromaštvu, a milijuni su nezaposleni.

Castillo će preuzeti dužnost 28. srpnja kada ističe mandat sadašnjem predsjedniku Franciscu Sagastiju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više