Novosti

Kronika

Пeт стoљeћa пoплaвa

Пoзнaтoм хрвaтскoм пoвjeсничaру из Koпривницe и пoтпрeдсjeднику Хрвaтскe сeљaчкe стрaнкe, Хрвojу Пeтрићу углeдни нaучни чaсoпис Нejчр oбjaвиo je рaд пoд нaслoвoм ‘Пeт стoљeћa истрaживaњa eврoпскe пoвиjeсти пoплaвa’

Zwghhrux6lyk35y8ww44dp553hs

Hrvoje Petrić (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Poznatom hrvatskom povjesničaru iz Koprivnice i potpredsjedniku Hrvatske seljačke stranke Hrvoju Petriću ugledni naučni časopis Nejčr objavio je rad pod naslovom ‘Pet stoljeća istraživanja evropske povijesti poplava’. Na članku je osim Petrića radilo više desetaka evropskih istraživača, a cijeli projekt koordiniran je na Bečkom tehničkom institutu. Petrićevom zaslugom Hrvatska je zastupljena u članku na temu poplave rijeke Drave od 16. vijeka do danas.

O ovom naučnom postignuću oglasio se i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem Petrić radi kao redovni profesor na Odsjeku za povijest. ‘U prošlosti su se poplave češće događale u hladnim razdobljima, dok je danas globalno zagrijavanje jedan od glavnih pokretača njihovog porasta - navodi se u članku koji potpisuju 42 koautora iz raznih dijelova Europe. Analizom podataka identificirano je devet razdoblja s čestim poplavama i područja u kojima su se zbivale, među kojima su najistaknutija razdoblja od 1560. do 1580. u zapadnoj i srednjoj Europi; od 1760. do 1800. u većem dijelu Europe; od 1840. do 1870. u zapadnoj i južnoj Europi, te od 1990. do 2016. u zapadnoj i srednjoj Europi’, stoji u priopćenju Sveučilišta.

- Objavljivanje radova u časopisu Nejčr smatra se velikim profesionalnim uspjehom, koji otvara mnoga vrata, a svaki rad hrvatskih znanstvenika doprinosi vidljivosti naše domovine i moga zavičaja - rekao nam je Petrić, koji je kao povjesničar poznat i u srpskoj zajednici jer je koautor više povijesnih knjiga s tematikom o prigorsko-podravskim Srbima.

Časopis Nejčr jedan je od najprestižnijih takve vrste u svijetu. Osnovan je davne 1869. godine i bavi se većinom istraživačkim radovima s područja prirodnih nauka, dok je objava tekstova iz područja povijesti i drugih humanističkih nauka veoma rijetka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više