>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Petar Vidov: Dezinfekcija Facebooka

Novinar hrvatskog servisa za provjeru istinitosti činjenica Faktograf.hr: Partnerstvo s Facebookom će pomoći da se efikasnije suprotstavimo onim ‘medijima’ čiji je posao obmanjivati javnost, koji zarađuju na propagandnim aktivnostima

Uoči izbora za Europski parlament Facebook je u sprječavanje širenja lažnih vijesti uključio lokalne partnere. Kako to da se među njima našao Faktograf.hr?

Partnerska suradnja između Facebooka i IFCN-a, međunarodne mreže koja okuplja medije poput našeg, specijalizirane za provjeru činjenica, traje godinama. Ponuda za partnerstvo s Facebookom stigla je nakon što se Faktograf uključio u inicijativu FactCheckEU, zajednički projekt europskih fact checkera koji su odlučili udružiti snage kako bi se efikasnije borili protiv dezinformacija tijekom kampanje za europarlamentarne izbore.

Kako ćete pomagati u suzbijanju lažnih vijesti?

Faktograf će svoj posao nastaviti raditi kao dosad. Partnerstvo će pomoći da se efikasnije suprotstavimo onim ‘medijima’ čiji je posao obmanjivati javnost, koji zarađuju na propagandnim aktivnostima. Takvim činjenično neutemeljenim sadržajima Facebook će, kad nezavisni fact checkeri utvrde da se radi o dezinformacijama, značajno smanjivati doseg. Korisnike koji požele dijeliti takav sadržaj Facebook će upozoravati da se radi o tvrdnjama koje su nezavisne organizacije ocijenile netočnima.

Koliko je to moguće s obzirom na brzo širenje dezinformacija?

Stvarnost je u 21. stoljeću postala vrlo fluidna stvar jer novi komunikacijski kanali olakšavaju da informacije, pa samim time i dezinformacije, u kratkom vremenu dođu do velikog broja ljudi. Posao koji obavljaju fact checkeri diljem svijeta vrlo je važan u suzbijanju dezinformacija, ali ne može ga se promatrati kao magično rješenje problema. Cjelovito rješenje uključivalo bi kvalitetnije educiranje građana, poticanje kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti. Istovremeno bi kvalitetno, profesionalno novinarstvo trebalo poticati javnim sredstvima, te konstantno inzistirati na većoj razini transparentnosti u političkom radu. Što se tiče konkretnog djelovanja specijaliziranih organizacija, iskustva pokazuju da je suradnja recept za uspjeh. Inicijativa FactCheckEU taj kolaborativni princip vrlo je uspješno primijenila u slučaju nedavnog požara pariške katedrale Notre-Dame, što je tip događaja oko kakvog se brzo počinju širiti razne teorije zavjere. Zajedničkim radom uspjeli su brzo i efikasno raskrinkati većinu takvih dezinformacija.

1/1