Novosti

Politika

Peticija Zadrana protiv predstavljanja knjige o zabrani abortusa

Katolički teolog Tonči Matulić u srijedu promovira knjigu ‘Pobačaj – drama savjesti’ na zadarskom Sveučilištu, na što su najprije upozorile članice i članovi zadarske sveučilišne zajednice, a onda i građani preko Platforme za reproduktivna prava

Uhebk4jl42eu1q8orgtua63gaba

Tonći Matulić

Nakon što je grupa građana i građanki Zadra, kao i članova i članica tamošnjeg Sveučilišta, uputila anonimno prosvjedno pismo upravi te obrazovne institucije zahtijevajući otkazivanje predstavljanja knjige katoličkog teologa Tončija Matulića 'Pobačaj – drama savjesti', tom se zahtjevu u ponedjeljak priopćenjem i peticijom pridružila i Platforma za reproduktivna prava.

Događaj bi se trebao održati u srijedu, 9. listopada, u svečanoj dvorani Sveučilišta, u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije.

U priopćenju Platforme navodi se da promocija ove knjige – inače objavljene prije davne 22 godine, kada nije pobudila interes javnosti – 'predstavlja dio klerikalne kampanje protiv prava na pobačaj, autora koji je javno istaknut kao zagovaratelj crkvenih dogmi protiv prava žena'.

Kaže se i da ovaj događaj 'nije i ne može biti izraz 'pluralizma mišljenja' ili već sličnih fraza kojima se i ovoga puta jedno javno sveučilište u najmanju ruku ograđuje od svoje društvene odgovornosti za promicanje i zaštitu ustavnih vrednota'.

Platforma se osvrnula i na odgovor uprave Sveučilišta na apel koji su joj uputili građani i članovi Sveučilišta, nazvavši ga 'neadekvatnim i ciničnim' budući da je iz odgovora rektorice Dijane Vican 'vidljivo izbjegavanje odgovornosti za sadržaje koji se prezentiraju na Sveučilištu i za korištenje Sveučilišta za napad na ženska ljudska prava'.

Rektorica je događaj okarakterizirala kao 'legitiman u pluralističkom društvu' iako se radi o 'političkoj temi kojoj autor pristupa iz dogmatske, a ne znanstvene pozicije i retrogradno u odnosu na civilizacijske dosege u području ljudskih prava'.

Osim toga, događaj javno promovira Inicijativa '40 dana za život', koja se bavi teroriziranjem žena pred bolnicama diljem Hrvatske molitvom i transparentima protiv pobačaja. Sam Matulić također redovito javno zagovara zabranu pobačaja unatoč tome što je, kako podsjeća Platforma, 'otvoreno zagovaranje zabrane pobačaja protivno ustavnom načelu prava žena na određenje i zaštitu privatnosti, sukladno odluci Ustavnog suda iz veljače 2017'.

Podsjećajući na činjenicu da je Katolička crkva u prošlosti ženama zabranjivala pristup sveučilištima, što se počelo mijenjati tek s početkom procesa sekularizacije, potpisnici peticije napominju da je zadarsko Sveučilište ovime prekršilo načela političke neutralnosti i akademske nepristranosti, koja su regulirana Statutom i Etičkim kodeksom te institucije, dok sam događaj predstavlja diskriminaciju 'žena koje na njemu rade ili studiraju, one koje jesu ili će iskoristiti pravo na zdravstvenu mjeru prekida trudnoće i one koje nisu rimokatoličke vjeroispovijesti'. 'Stoga kao članovi i članice Sveučilišta u Zadru, apeliramo na upravljačke strukture da kao znanstvena ustanova u Republici Hrvatskoj otkaže predstavljanje knjige dr.sc. Matulića i službeno se očituje o ovom događaju', stoji u pismu koje je podržala i i Platforma za reproduktivna prava.

Važno je naglasiti i da je prosvjedna nota upućena rektoratu anonimna, što najbolje svjedoči o stupnju 'pluralizma mišljenja' u toj instituciji, na koji se rektorica poziva.

Novosti su zato razgovarale s jednom članicom zadarskog Sveučilišta, zamolivši je da nam objasni razloge odluke da se rektoratu uputi anonimni apel. Rekla nam je da su postojeće 'političke strukture u Zadru na snazi jaku dugo, zbog čega je prisutna jako velika izloženost kada su u pitanju javni istupi zagovaranja ženskih prava i prava na pobačaj'.

- Razlog naše anonimnosti je naša egzistencija i naše akademsko napredovanje. Može nam se prigovoriti da ljude pozivamo da se usprotive dok same ne želimo javno istupati, ali to je zato što se iz našeg djelovanja i iskustva nas i bliskih osoba pokazalo da u Zadru svako istupanje po pitanju prava žena i upućivanje kritike donosi i negativne reakcije okoline. Te reakcije mogu biti od bilo koga, obitelji, susjeda, kolega i naročito sveučilišnih profesora, a može biti i prepreka u zapošljavanju i onemogućavanju akademskog napredovanja, rekla nam je sugovornica.

- Osim toga, u samom Statutu odlukom rektorice postoji stavka da se osoba može isključiti sa Sveučilišta zbog narušavanja njegovog ugleda, a sama ta stavka može se tumačiti na razne načine. Rektorica se u odgovoru poziva na pluralnost mišljenja iako ugošćuje osobu koja javno diskriminira žene eksplicitno se pozivajući na kanonsko pravo i pritom to ne smatra nimalo problematičnim. Na zadarskom Sveučilištu redovito se održavaju crkvene mise, na Danu Sveučilišta uz rektoricu je obavezno i Želimir Puljić iz Zadarske nadbiskupije, a profesori i profesorice mogu iznositi mizogine i homofobne stavove i dalje raditi na Sveučilištu. Osim toga, za razliku od Zagreba, gdje su se studenti i profesori pobunili protiv spajanja Filozofskog fakulteta i Katoličko-bogoslovnog fakulteta, u Zadru je to isto prošlo šutke’, rekla nam je članica Sveučilišta u Zadru.

Peticija kojom se zahtijeva otkazivanje promocije Matulićeve knjige može se potpisati ovdje

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više