Novosti

Društvo

Pilot-glembajevština

Pilot-zabavama za elitu malograđanština je dovedena do vrhunca, kao što smo čitali u Krležinim romanima od prije stotinu godina, kaže neurolog Anton Glasnović

Large intrigator dragan

Danse macabre na lažnoj svadbi u golf klubu (foto Emica Elvedji/PIXSELL)

Prvo je poslovnom domjenku u restoranu "Rooftop Lateral" na 26. katu nebodera u Zagrebu, u organizaciji Nacionalne udruge ugostitelja i Nacionalnog stožera civilne zaštite, nazočilo 80 osoba, procijepljenih s obje doze cjepiva i onih koji su preboljeli Covid-19. Među njima sama buduća elita: medicinari, poslovnjaci, odvjetnici i ugostitelji. Izabrani su da uz šarene koktele i kanape sendviče dokažu da je uslijed sve veće procijepljenosti moguć povratak u život prije pandemije. Potom je pokus-svadba sa 130 uzvanika u toaletama održana u "Riverside Golf Clubu", u organizaciji Nezavisne udruge ugostitelja i njihovih partnera Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dok rezultate testiranja na koronavirus, na što su se nakon tjedan dana obavezali svi prisutni, još očekujemo, pitamo neurologa i docenta na zagrebačkom Medicinskom fakultetu Antona Glasnovića jesmo li kao društvo pametniji nakon dva ovakva spektakla. Ne bi tu bilo nikakvih problema, uvodno kaže liječnik, da se stvarno radilo o događajima motiviranima novim spoznajama o virusu, u kojima su ključ odabira uzvanika bili primanje dvije doze cjepiva ili preboljena bolest.

- Prvo što valja primijetiti jest birano društvo uglednih biznismena, liječnika, odvjetnika i sličnih lica s naslovnica, čime iz "pilota" isključujemo primjerice prosječnu umirovljenicu s minimalnom mirovinom ili nezaposlenog fizičkog radnika koji spaja kraj s krajem svaki mjesec. Drugo što upada u oči su bakanalije, a koje bi svakako dobro došle umirovljenicima i radnicima koji vjerojatno u životu nisu imali priliku vidjeti sva ta birana jela, a rooftop ili riverside ne znaju ni izgovoriti jer su im takva mjesta u životu nedostižna. Kao treće bih apostrofirao mlađahna lica uzvanika na oba događaja i pitanje kako to da su baš ti pripadnici "zlatne mladeži" dobili prigodu cijepiti se s dvije doze cjepiva, a mnogi stariji od 65 godina i s barem jednom kroničnom bolešću još uvijek čekaju na svoj red za prvu dozu. Izdvojio bih baš ugostiteljski orijentirana okupljanja kao "pilote". No uzvanici su mogli biti i iz drugih sektora djelatnosti, primjerice okupljanje 130 studenata na fakultetskom predavanju ili možda dobrotvorna večera u istim restoranima za 130 beskućnika uredno cijepljenih s dvije doze. Naravno, odgovore na ova pitanja svi znamo - ističe Glasnović.

Liječnika nadalje pitamo zašto se forsira biznis industrije zabave i ugostiteljstvo, dok istovremeno javno zdravstvo preživljava na aparatima. U bolnicama je i dalje velik broj oboljelih, a do zaključenja ovog broja Novosti Covid-19 je odnio čak 7.792 života. Premda su u ovoj krizi, kaže naš sugovornik, oba događaja mogla biti održana u lokalnim restoranima u Orahovici ili Zlatar Bistrici, oni su se morali dogoditi baš u "Rooftop Lateralu" i "Riverside Golf Clubu".

- Time je malograđanština dovedena do vrhunca, kao što smo čitali u Krležinim romanima od prije stotinu godina. Još smo mogli očekivati privatni koncert 2Cellos za 80 uzvanika u kakvom salonu gospodske obitelji i služinčad koja jede ostatke u podrumu, kao u poznatoj seriji "Zvonili ste, milorde?" - kaže ironično Glasnović.

Dodaje da su unosniji biznisi, poput organizacija svadbi, osnova današnje ekonomije, a raznorazni "eventi" iskaču iza svakoga ćoška naše zemlje. Zaključuje da dok stanovništvo i dalje umire, privilegirani se cijepe, jedu, piju i zabavljaju se jer, eto, nismo mi ti koji smo "preuzeli rizik poslovanja" kako bismo zaslužili jesti i zabavljati se kao oni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više