>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Piši školi propalo

Hrvatska će morati da vrati novce koji su već potrošeni u Vukovaru: Projekt Interkulturalne škole ‘Dunav’ u Vukovaru od samog početka je bio osuđen da ne bude proveden

Projekat Interkulturalne škole ‘Dunav’ u Vukovaru zamišljene da kroz multietničnost i multikulturalnost doprinese društvenom oporavku vukovarske zajednice nakon ratnih sukoba, po svemu sudeći je propao. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Kraljevina Norveška traži od Republike Hrvatske povrat sredstava uloženih za izgradnju te škole jer projekat nije realizovan do kraja 2017. godine kako je bilo predviđeno.

U projekat Interkulturalne škole do sada je utrošeno 398 hiljada eura. Obnovljena je i moderno opremljena zgrada tzv. Vile Bata, ali najveći deo novca za nastavak izgradnje škole, od ukupno1,3 miliona eura osiguranih kroz fond Europskog ekonomskog prostora (EEA) nije iskorišten. Iako je vukovarsko Gradsko veće donelo odluku o osnivanju Interkulturalne škole, čitav projekat je stao, a nije bilo ni interesa đaka odnosno roditelja.

Biljana Gaća, gradska većnica SDP-a to smatra ‘još jednom velikom sramotom gradskih i državnih vlasti’. U saopštenju za javnost, Gaća tvrdi da su ‘HDZ i SDSS dali sve od sebe da do realizacije ove škole ne dođe’ i da se sve radilo s ‘figom u džepu‘, podsetivši da je i sam gradonačelnik Ivan Penava javno priznao da Grad Vukovar ovu školu osniva preko njegove volje. Kritična je i prema svojoj stranci jer smatra da je SDP, iako je podržao tu ideju, mogao učiniti više.

Prvi predlog o osnivanju Interkulturalne škole pred vukovarskim Gradskim većem se našao u februaru 2013. godine, za vreme SDP-ovog gradonačelnika Željka Sabe, ali je bio odbačen većinom glasova HDZ-a, HSP-a Ante Starčević, SDSS-a i troje nezavisnih većnika. Odluka je ipak doneta u decembru 2016. godine, ovog puta na predlog HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Penave koji je podržao i SDP.

- Jasna je namera države da osnuje ovakvu školu s našom saglasnošću ili bez nje. Uprkos svom mišljenju gledao sam šta je u interesu Vukovara zbog velikih kapitalnih projekata - rekao je tada Penava i pojasnio da Grad zapravo ‘pomaže Ministarstvu obrazovanja u implementaciji projekta koji je obaveza Hrvatske prema norveškim partnerima i obaveza iz Finansijskog mehanizma EEA’ iz kojeg bi Hrvatska do 2020. godine trebala dobiti oko 103 miliona eura.

Srđan Kolar, većnik SDSS-a u Gradskom veću Vukovara, smatra da Interkulturalna škola vodi prema asiimilaciji Srba.

- Ne možemo prihvatiti neke druge modele škola dok se ne registruju manjinske škole na srpskom jeziku i pismu koje su važne za očuvanje našeg nacionalnog identiteta. To je naše zakonsko pravo, a nadležni ga već godinama izbegavaju kaže Kolar, odbacujući optužbe da je SDSS direktno ili na bilo koji drugi način vršio opstrukciju upisa dece u Interkulturalnu školu.

1/1