>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Pivska kolonija

Rastućoj popularnosti Irske o blagdanu Svetog Patrika svjedočili smo u Hrvatskoj poduži niz godina. Poneki bi se naš pub uzelenio te okitio simbolima djeteline, uz akcijske cijene proizvoda pivovare Guinness. Napose u Zagrebu dalo se sresti i entuzijaste u irskim kiltovima. Ali ove godine pale su sve barijere, jer je Hrvatska irskog sveca proslavila kao rođenog. Dnevnik HTV-a dao je uvid prikazom gradova koji su se uključili u obilježavanje. Dubrovnik je zelenim osvijetlio palaču Sponza, Split fontanu ispred Prokurativa, Zadar crkvu Sv. Donata, a Rijeka gradinu na Trsatu. Zagreb je tako nešto učinio na četiri lokacije, da ne bude zabune oko proporcija. Ostalo je samo pitanje – zašto, pobogu?

I ranijih godina znao se propitivati fenomen hrvatske naklonosti Irskoj. Rješenja su se tražila u zajedničkoj opčinjenošću katoličanstvom ili tome što je riječ o malenim zemljama s velikom dijasporom. Jednom je u stanovitom mediju sugerirano da su zauzvrat Srbima bliži Englezi, zavojevači, pa je uspostavljena dupla paralela. U nekom drugom je ponuđen motiv slične ljubavi prema nogometu i pivu, kao da je posrijedi nešto originalno. Spominjale su se i dopadljive mitološke pojave, pa i muzika. Sve se uzimalo u obzir te isticalo, osim drugdje vrlo poznatog fakta, čisto marketinškog i trgovačkog. Svjetska popularizacija Irske je dio njezina državnog projekta već preko 20 godina.

Global Greening, punim imenom, smišljen je radi ekonomije te zemlje, tj. pivske i turističke industrije. Dotad su naime Svetog Patrika u svijetu slavili isključivo sami Irci, pored Nigerije čiji je također patron. Stoga ne bi loše bilo da nas barem javna televizija više ne drži u neznanju o smislu te pojave. Na blagdan Svetog Patrika radujemo se primarno većoj prodaji irskih artikala, uz šlepanje domaće nam pivske ponude. Nema to veze s tzv. uzvišenijim razlozima, kamoli s gorkim iskustvom sve većeg odljeva hrvatskih građana u Irsku na pečalbu. No koji će nas uz tu zemlju vezati tješnje negoli su religija ili muzika imale makar i šansu.

1/1