Novosti

Politika

Platforma protiv odluke DORH-a da ne traži premještaj slučaja silovanja iz Zadra

Dok broj najavljenih prosvjeda građana zbog brutalnog slučaja silovanja djevojčice raste iz dana u dan, zadarski županijski tužitelji ne žele predmet premjestiti iz Zadra

Tdp6bxfc29f6h8uje1som814lok

Sve je veća zgroženost javnosti zbog višestrukog silovanja djevojčice u okolici Zadra, koje je navodno počinilo nekoliko njenih sumještana, kako zbog brutalnosti zločina tako i zbog postupanja suda koji je dopustio osumnjičenima obranu sa slobode.

Nakon sinoćnjeg prosvjeda u Zadru i najava za subotu u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci, danas su se ovoj listi pridružili i Korčula, Labin i Varaždin.

Društvenim mrežama počele su se širiti i navodne fotografije osumnjičenih, a mediji i institucije apeliraju na ljude da to ne čine zbog dodatne ugroze žrtve i činjenice da je riječ o neprovjerenim informacijama.

I neovisni zastupnik Bojan Glavašević danas je u Hrvatskom saboru održao emotivan govor u kojem je upozorio na odgovornost društva, odnosno seksizam i opću kulturu koja prihvaća nasilje nad ženama te činjenicu da ne postoji jednakost građana pred sudovima.

‘Ovaj slučaj otvorio nam je oči na dvije stvari koje uništavaju naše društvo. Prvo je seksizam i opća kultura koja prihvaća nasilje nad ženama. Drugo je činjenica da smo nejednaki ispred zakona, ispred institucija i države. I to lijepo možemo vidjeti po tome što je sucu, Ivanu Markoviću, koji je primio prijetnje, dodijeljena zaštita. A mladoj žrtvi, kojoj ne samo da su prijetili, nego su svoju prijetnju izvršavali u dugom periodu vremena, nije dodijeljena zaštita. Spolni odnos bez pristanka je silovanje. Nema spolnog odnosa bez pristanka koji nije silovanje! Dok se zakoni mijenjaju mi kao društvo moramo mijenjati mentalitet, stvarati društvo u kojem nasilje nije prihvatljivo. Za ovakvo stanje u društvu, naprosto smo svi odgovorni’, zaključio je svoj govor saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Osim toga, Platforma za reproduktivna ženska prava, koja je prva inicirala prosvjede s četiri zahtjeva, među kojima i onaj o potrebi premještanja slučaja sa zadarskog suda, danas je ponovo reagirala. Naime, Županijsko državno odvjetništvo zaključilo je kako nema potrebe za ovakvim postupkom što su iz Platforme oštro osudili.

'Odlukom Županijskog državnog odvjetništva da ne traži premještanje predmeta na drugi županijski sud ozbiljno je dovedeno u pitanje može li se žrtvi osigurati pravično suđenje', stoji u njihovom priopćenju u kojem navode kako zbog specifičnosti predmeta, velikog broja osumnjičenih i velike zainteresiranosti javnosti za ovaj predmet, smatraju 'da postoji opravdana sumnja da trenutno mjesno nadležan sud nije u mogućnosti osigurati prijeko potrebnu objektivnost u odnosu na žrtvu i time pravično suđenje'. Dodaju i kako ovim razlozima treba dodati i pitanje može li se u ovakvim okolnostima žrtva osjećati slobodno i sigurno prilikom davanja iskaza.

Iz Platforme navode i primjer Europskog suda za ljudska prava koji je u predmetu D.J. protiv RH 2012. godine naveo kako je bitna percepcija pristranosti, a ne samo objektivna pristranost suca.

'Ako postoji sumnja u pristranost, to već ima implikacije na zaštitu prava žrtve na pravično suđenje. Postavlja se pitanje zašto je tužiteljstvo procijenilo da ne postoji sumnja u pristranost, s obzirom na činjenicu da se radi o malom mjestu, da su roditelji i rodbina osumnjičenih već vršili pritisak i s obzirom na dosadašnje odluke suda', smatraju iz Platforme te dodaju kako ova odluka zasigurno nije u najboljem interesu žrtve.

'Ako se ne može osigurati objektivnost u odnosu na žrtvu i time poštovanje njenih prava, onda nije moguće ni da postupak bude pravičan te time ova odluka šteti i sustavu u cjelini', stoji u priopćenju Platforme za ženska reproduktivna prava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više