Novosti

Politika

Plenković izbacio ustašu

Nakon što su Novosti otkrile da argentinski član Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske Mirko Hasenay glorificira ustaštvo, Vlada ga je u četvrtak smijenila na zatvorenom dijelu sjednice

3sr70fmup2me0ybdz1dfrizqg5s

Predsjednica se susrela s Hasenayem u Argentini (foto Ured predsjednice)

Nakon našeg teksta pod naslovom ‘Kolinda i ustaše’, Vlada Republike Hrvatske smijenila je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Mirka Hasenaya iz Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske. Iako nije obrazložena, odluka je donesena nekoliko dana nakon što su Novosti na adresu Vlade poslale drugi zahtjev za očitovanjem na činjenicu da je Vlada koncem 2017. godine u Savjet postavila argentinskog Hrvata koji svake godine osobno organizira rođendane NDH, ukrašavajući prostor proslave portretima Ante Pavelića.

Hasenay je bio jedan od predstavnika hrvatskih iseljenika koji su dočekali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na njenoj nedavnoj službenoj južnoameričkoj turneji. Pored objave zajedničke fotografije s predsjednicom, Hasenay na Facebook profilu otvoreno veliča NDH, tvrdeći da ‘čin uspostave NDH mogu nijekati samo oni koji ni onda niti danas ne žele da Hrvatska bude niti država niti nezavisna’. Svojevremeno je izrazio i nadanje da će ustaše ‘prije ili kasnije biti priznati kao pozitivan dio hrvatske povijesti, bez obzira na sadašnji Ustav i njegove Izvorišne osnove’. Tu je rečenicu supotpisao s prvim čovjekom Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova u Argentini (UACRA) Tomislavom Frkovićem, koji je u službenom govoru ispred predsjednice zatražio izbacivanje antifašističkog naslijeđa iz hrvatskog ustava.

UACRA je krovno koordinacijsko tijelo koje okuplja stotine argentinskih Hrvata kroz više od dvadeset kulturno-folklornih udruga, zavičajnih domova te crkvenih i karitativnih institucija. Pored činjenice da su upravo oni predložili Hasenaya u Vladin savjet iz kojeg je jučer smijenjen, predstavnici UACRA-e svake godine službeno organiziraju proslave osnutka NDH. Dok pišemo ovaj tekst, vrše se pripreme za ovogodišnji rođendan endehazije, odnosno obilježavanje ‘prve nezavisnosti suvremene Države Hrvatske’. Prije središnje manifestacije u Hrvatskom domu u Buenos Airesu, 15. travnja istim će se povodom održati ‘sveta misa’ u crkvi Sveti Nikola Tavelić, u sklopu vjerskog i kulturnog centra koji vodi Josip Peranić, najutjecajniji hrvatski franjevac u Buenos Airesu.

Peranić je dočekao predsjednicu prvoga dana latinoameričke turneje i potom za cijelu hrvatsku delegaciju, uključujući i HDZ-ovog političkog tajnika Davora Ivu Stiera, održao misu. Predsjednica mu je na koncu uručila Povelju Republike Hrvatske zbog ‘iznimnog doprinosa’ katoličke misije Sv. Nikola Tavelić u Buenos Airesu životu hrvatskih iseljenika u Argentini. Za dva dana tamo će se, dakle, na misi veličati kvislinška tvorevina Ante Pavelića. Povodom proustaške svetkovine u tom centru, pitali smo jutros Ured predsjednice stoji li ona i dalje iza uručivanja nagrade organizaciji koja glorificira marionetsku i genocidnu kvazidržavu iz Drugog svjetskog rata, pa očekujemo njen odgovor.

Predsjednica je, isto tako, dodijelila slična priznanja i brojnim drugim udrugama i institucijama koje djeluju pod UACRA-om, poručivši u čuvenom govoru da je ponosna na ‘sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’, pa i one koji su ‘nakon Drugog svjetskog rata upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine’.

Nakon reakcije šefa Centra Simon Wiesenthal Efraima Zuroffa i mnogih u hrvatskoj javnosti, koji su u takvim izjavama predsjednice pronašli apologiju brojnih ustaških zločinaca što su pobjegli u Argentinu, Associated Press je istim povodom Kolindu Grabar-Kitarović svrstao u skupinu predstavnika nove ekstremne desnice u Evropi.

Činjenica da njeni argentinski domaćini i ove godine službeno slave NDH samo potvrđuje tezu koju smo već iznijeli u tekstu ‘Kolinda i ustaše’: nisu svi argentinski Hrvati ustaše, ali su ustaše gotovo svi Hrvati s kojima se predsjednica sastala u Argentini.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više