Novosti

Politika

Plenković kao novi Milanović

HDZ u zadnji čas diplomacijom spasio fijasko na kninskoj proslavi: Premijer je očigledno još jednom pokušao spriječiti neugodnosti pred svojim vratima, da bi nakon kraćeg pružanja otpora ponovno ustuknuo pred zahtjevima veteranskih udruga

Dkp1nqzfqyv07uog6haqudqp6ps

Kninska proslava 2017. (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Čak su se trojica ministara ovog tjedna susrela s predstavnicima veteranskih udruga nezadovoljnih planiranim protokolom obilježavanja 23. obljetnice operacije ‘Oluja’. Ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja na kraju su udovoljili zahtjevima veteranskih udruga koje su tražile da se najveći dio protokola, uključujući i govore državnog vrha, održi na Trgu dr. Ante Starčevića, u centru Knina.

Prema svemu sudeći, suprotno je to željama premijera Andreja Plenkovića da se govori održe na platou kninske tvrđave, s manjim brojem sudionika. Veteranske udruge tvrdile su da organizatori održavanjem manifestacije na Tvrđavi zapravo žele izbjeći moguće zvižduke dužnosnicima. Govore bi trebali održati premijer, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Da će govori biti održani na Trgu Ante Starčevića, medijima je potvrdio predsjednik Udruge Specijalne policije Zoran Maras, koji je na pitanje je li bilo teško nagovoriti ministre kazao ‘da su to razumni ljudi’. Na pitanje medija boji li se ‘branitelja i mogućih zvižduka članovima Vlade’, ministar Krstičević je odgovorio protupitanjem: ‘A zašto?’ Brzo potom dodao je da je u stalnom kontaktu s braniteljima i da ‘ako ih ipak bude (zvižduka), to je demokracija’.

Premijer je, rječnikom popularnog sportskog komentatora Drage Ćosića, očigledno još jednom pokušao spriječiti neugodnosti pred svojim vratima, da bi nakon kraćeg pružanja otpora ponovno ustuknuo pred zahtjevima veteranskih udruga. Premijer strahuje od scenarija koji je 2014. na obilježavanju Oluje doživio tadašnji premijer Zoran Milanović, koji je bio dočekan zvižducima, dok je Kolinda Grabar-Kitarović dočekana aplauzom. Strah mu je, zahvaljujući unutarstranačkim i vanstranačkim sukobima, opravdan.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više