Novosti

Kultura

Плeс нa Tргу пeт бунaрa

Грaд Зaдaр и Зaдaрскa жупaниja вeћ 18 гoдинa су пoкрoвитeљи трaдициoнaлнe мaнифeстaциje нa кojoj су сe нaциoнaлнe мaњинe с oвoг пoдручja прeдстaвљajу фoлклoрoм и гaстрoнoмскoм пoнудoм

Large informator  ples na trgu  %c4%87irilica

Jedan od nastupa u središtu Zadra

Povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, 3. juna je na zadarskom gradskom Trgu pet bunara, u organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije, održana tradicionalna manifestacija na kojoj su se nacionalne manjine s ovog područja predstavile folklorom i gastronomskom ponudom. Grad Zadar i županija već 18 godina pokrovitelji su ove manifestacije, a posjetilaca je bilo oko 250. Među gostima su bili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, dogradonačelnici Zadra i Obrovca Ante Babić i Stanko Mijić, članica županijske skupštine Rajka Rađenović te brojni manjinski aktivisti.  Nakon pozdravnog govora predsjednika Koordinacije Veselka Ćakića, okupljenima se ispred Zadarske županije obratio župan Božidar Longin, a u ime Zadra gradonačelnik Branko Dukić.

- Svakodnevno smo svjedoci da razlike nije uvijek baš jednostavno pomiriti. Stoga je održavanje manifestacije što ju zajedničkim snagama organiziraju nacionalne manjine s područja Zadarske županije iznimna stvar vrijedna svake pohvale - rekao je župan Longin, ističući da "raznolikost može biti dobra podloga stvaranju nečeg novog, nečeg zanimljivog i drugačijeg".

- Kulturna raznolikost koju nam prikazujete veliko je bogatstvo ne samo svakog naroda, već čovječanstva općenito. Svi vi, pripadnici nacionalnih manjina, u Zadarskoj županiji kroz svoj rad njegujete vlastitu tradiciju i čuvate ju za svoju djecu, ali ju na zanimljiv način pokazujete i nama ostalima bogateći tako kulturu domovine Hrvatske - rekao je župan i pohvalio aktivnost Koordinacije nacionalnih manjina u županiji.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali ansambli koji predstavljaju srpsku, slovensku, bošnjačku i makedonsku manjinu. Tako su folkloraši garešničkog pododbora "Prosvjete" izveli "Igre iz Vranjskog polja", a zagrebačkog pododbora "Igre iz okoline Leskovca".

Folkloraši oba pododbora nastupali su pod vodstvom Zorana Blanuše, koreografa i predsjednika garešničkog pododbora. Njihov nastup izazvao je velik aplauz prisutnih, a Blanuša koga smo nakon skupa pitali za dojmove, istaknuo je kvalitetu nastupa. Posebno mu je bilo drago da su se dobro pokazali mladi članovi zagrebačkog pododbora od kojih su neki po prvi put javno nastupili. Predstavnici srpske manjine iskazali su se također štandom s domaćim sirom, pršutom, vinom i rakijom.

- Nabavili smo po deset kilograma sira i pršuta, a sve što smo ponudili je domaće - rekao je predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije Veselko Ćakić.

Slovence koji žive u Zadru, udružene u Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar koje je članica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, predstavljali su Ljudski godci "Trio Vetrnica", članovi KUD Odpev iz Gorišnice blizu Ormoža u Sloveniji koji su se predstavili slovenskim narodnim pjesmama. U gastronomskom smislu predstavili su se punim štandom savijača, orahnjača, makovnjača i drugih domaćih kolača, domaćih kobasica, raženog kruha te vina. Bošnjake je predstavljao Mješoviti hor "Šeher" iz Zadra, dok je njihov štand namjernika dočekao nizom gurmanskih specijaliteta, uključivši bureke i baklave.

Makedonce su osim pjevačke sekcije Makedonskog kulturnog društva (MKD) "Biljana" iz Zadra koja je otpjevala stare makedonske pjesme, Zadar svojim orima (kolima) predstavile folklorašice MKD "Splita". Svojim su se jelima na štandu predstavili i Albanci koji se iz tehničkih razloga nisu mogli predstaviti folklorom, objasnio je Ćakić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više