Novosti

Kronika

Počast križevačkim Židovima

Otkrivanje spomen-obilježja na posljednjem počivalištu uništene zajednice: Spomen ploča posvećena je holokaustu u kojem je stradala cijela židovska zajednica u Križevcima

3bxq6h6hzio7k2m1xmdidy515bo

Novopostavljena ploča na groblju

U organizaciji Grada Križevaca i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca (UABA), na križevačkom Židovskom groblju, svečano je otkrivena spomen ploča posvećena holokaustu u kojem je tokom Drugog svjetskog rata stradala gotovo cijela židovska zajednica u Križevcima i ostatku Prigorja. Skup je počeo psalmima koje su pročitale gimnazijalke.

- S dužnim štovanjem moramo se sjetiti naših sugrađana koji su nažalost bili žrtve nedjela koja su dio naše prošlosti. Dvadeseto stoljeće sa svim napretkom koji često ističemo, donijelo je najmasovniji sukob i najneljudskija djela u kojima su Križevci imali svoje žrtve. Postavljamo ovu ploču u znak prisjećanja na članove židovske zajednice koje danas u Križevcima gotovo da ne postoji, ali čijim je djelovanjem gospodarska, kulturna i društvena povijest samog grada postajala uvelike bogatija. Moramo podići svijest ljudi o svemu lošem što se događalo u povijesti čovječanstva i našem gradu kako bi izgradili bolji i tolerantniji svijet na premisama i inkluzivnosti humanosti - istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Križevačkih Židova prisjetio se i glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj rabin Luciano Moše Preljević koji je zajedno s gradonačelnikom otkrio spomen ploču.

- Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj danas broji samo 9 općina koje su toliko male kao i ova susjedna u Koprivnici. Prije Drugog svjetskog rata bilo je 40 općina u cijeloj Hrvatskoj. Postojale su brojne zajednice, velike općine i velike sinagoge kakvu imate u Križevcima na koju bi trebalo dodatno trebalo postaviti neku ploču. Ovom pločom odajemo počast nestaloj židovskoj zajednici koja se ovdje pojavila 1844. godine nakon edikta u Austrougarskoj. Židovi su dali veliki doprinos ovom gradu, puno veći nego li je bio njihov sami broj. U židovskom pristupu životu važan je popravak svijeta i posebno dobročinstvo prema zajednici u kojoj žive. I dan danas, svaku subotu na Šabat dijelimo zahvale gradu u kojemu stanujemo i državi u kojoj živimo - rekao je Preljević i dodao kako su Židovi uvijek izuzetno cijenili znanje te kako ono danas mora biti ideal svima, a posebno mlađoj generaciji. Rabin je održao molitvu za sve stradale dok su predstavnici gradskih vlasti i antifašističkog udruženja položili vijenac i zapalili lampione.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više