Novosti

Kronika

Po dragocjena iskustva

Delegacija novoosnovanog Saveza Srba Slovenije iskoristit će savjete čelnika Srpskog narodnog vijeća

Wi5arld4uoyeu4ohpwg3p1lnkya

Delegacija Saveza Srba Slovenije (SSS) na čelu s predsjednikom Izvršnog odbora Markom Sladojevićem u Zagrebu se srela s čelnim ljudima Srpskog narodnog vijeća – predsjednikom Borisom Miloševićem, predsjednikom Savjeta SNV-a Miloradom Pupovcem i generalnim sekretarom Sašom Miloševićem. Teme su bile međusobno upoznavanje s položajem srpskih zajednica u dvije zemlje i mogućnosti njihove suradnje.

- Ugostili smo vodstvo Saveza Srba Slovenije i to je njihova prva posjeta SNV-u. Uglavnom smo im prenosili naša iskustva u organiziranju jer su oni nova organizacija, npr. kako da se organiziraju i kako da prikupljaju nove ljude u zajednicu - rekao je Boris Milošević, ističući da je bilo riječi i o položaju Srba u Sloveniji i Hrvatskoj.

- Situacija je drugačija od naše koja je opterećena ratnim nasljeđem. Kod njih toga nije bilo, ali kako su Slovenija i Hrvatska slična postjugoslavenska društva, tu se mogu povući paralele - rekao je Milošević. Po riječima Marka Sladojevića, Savez je krovna organizacija Srba u Sloveniji.

- Okupljamo najveći broj srpskih društava u Sloveniji. Trenutno ih je 17, ali postoje naznake da će nam se pridružiti i druga. Došli smo da vidimo primjere dobre prakse, kako da delujemo na polju informisanja, politike, kulture i privrede. Kolege su nam prenele fenomenalne savete koje ćemo nastojati iskoristiti u našem budućem radu - rekao je Sladojević.

Ukazao je na mogućnost da SNV, SKD Prosvjeta i SPD Privrednik sa SSS-om potpišu protokol o suradnji i razumijevanju te da ostvare zajedničko prijavljivanje projekata za konkurse.

- Teško je reći koliko je u Sloveniji Srba s obzirom da se broj značajno uvećao u odnosu na posljednje popise stanovništva, tako da se procjene kreću od 70-ak do čak sto hiljada - rekao nam je Sladojević, govoreći o aktivnostima Saveza, prije svega društvenim, kulturnim i prosvjetnim.

- Za dopunsku nastavu srpskog jezika, što je sada naš prioritetni projekt, prijavilo se 1.465 učenika, najviše u Ljubljani gdje ih je 416. Slijede Maribor s 204 učenika, Koper s obližnjim mjestima sa 162 učenika, a više od sto učenika prijavljeno je u Kranju, Postojni i Novoj Gorici. Uskoro se očekuju udžbenici iz Srbije, a najavljena je i poseta ministra prosvjete Srbije - rekao je Sladojević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više