>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Počast romanopiscu

Početkom marta obilježit će se pola stoljeća od smrti velikoga južnoslavenskog romanopisca Vladana Desnice. U povodu ‘okrugle’ godišnjice Desničine smrti, u karlovačkom kazalištu Zorin dom prikazat će se 4. marta monodrama ‘Igre proljeća i smrti’, koja se temelji na čuvenom piščevom romanu ‘Proljeće Ivana Galeba’.

Monodrama s lutkarskim elementima nastala je u produkciji zadarskog Teatra VeRRdi. Premijerno je izvedena potkraj 2015. godine na Velikoj sceni zadarskoga Kazališta lutaka, a uspješno ‘živi’ kao umjetnički i društveni proizvod u cilju afirmacije djela Vladana Desnice, njegova humanističkog svjetonazora te vrijednosti podneblja i kulture u kojoj se rodio i razvijao. Dakle, ne samo kao umjetničko djelo nego i kao svojevrsna afirmacija međunacionalnih odnosa kroz kulturu i toleranciju.

Predstava je dosad imala niz zapaženih izvedbi. Prikazana je i u Islamu Grčkom, u Kuli Stojana Jankovića, gdje je Desničin roman i napisan. Kao dramaturg monodrame potpisan je zadarski glumac Juraj Aras, a među imenima koproducenata pronašli smo i ono Ilije Krnete, nekadašnjeg suradnika ‘Novosti’.

- Gostovanje u karlovačkom Zorinom domu prvo je u nizu nastupa u nekoliko gradova Hrvatske i susjednih zemalja koje podržavaju međunarodni kulturni projekt Mostova, društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - kazao nam je Ilija Krneta.

1/2