>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Pobijeni na prijevaru

Komemoracija u Gornjoj Trebinji kraj Karlovca: Zločin vojske NDH nad 225 civila dogodio se na pravoslavni Badnjak i Božić crne 1942. godine

Žao mi je da se u doba obiteljskih druženja, blagdana i slavlja danas ovdje okupljamo kako bi komemorirali tragičnu sudbinu civila pogubljenih od vojske Nezavisne države Hrvatske na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine. To je inače godina u kojoj je najviše Roma na ovim prostorima stradalo od ustaškog pokreta, a ista je sudbina zadesila i ostale narode pogođene ustaškom politikom kao i brojne političke protivnike režima - rekao je među ostalim Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Roma i više nacionalnih manjina na komemoraciji u Gornjoj Trebinji pored Karlovca povodom 78. godišnjice likvidacije 225 nevinih civila, žena, staraca i djece. Njih su ustaše pobili pod izgovorom da će ih vlakom odvesti u Srbiju.

- Nevini civili nam nalažu da iz godine u godinu javnost ponovno upoznajemo sa njihovom zlom sudbinom, da obilježimo ovo mjesto stradanja i da ga održavamo - zaključio je Kajtazi.

Brojni potomci žrtava, predstavnici srpske i romske zajednice Karlovca, Zagreba, Karlovačke i Zagrebačke županije, antifašisti Duge Rese, Krnjaka i Karlovca položili su na zajedničku spomen-kosturnicu vijence i zapalili svijeće. Vjerski pomen održao je karlovački paroh Darko Dugonjić. U ime SNV-a vijenac su položili načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović i koordinator u SNV-u Rade Kosanović. I ove godine, tu su bili Suzana Krčmar iz Zajednice Roma ‘Kali sara’ te Dimitrije Birač predsjednik karlovačkog udruženja Za radnički Karlovac.

- Zločin, ovdje počinjen prije 78 godina, samo je jedan u nizu monstruoznih zločina koje su ustaše počinili od uspostave tzv. NDH, 10. aprila 1941. nad nedužnim srpskim stanovništvom i ostalim nepodobnim stanovnicima, počevši od Gudovca kod Bjelovara. No neviđeni zločini i represija nisu dali očekivane rezultate već su izazvali upravo suprotan efekt. Ljudi su ubrzo shvatili što ih čeka ako se ne odupru - istaknuo je Rade Kosanović.

Predsjednik karlovačkih antifašista Miroslav Delić posebno je pozdravio glavnog inicijatora izgradnje zajedničke spomen-kosturnice i jedinog od živućih svjedoka spomenutih zločina, Dušana Duju Krivokuću (90). On je kao trinaestogodišnji dječak iz zaklona promatrao ubojstva civila na željezničkoj pruzi između Skakavca i Udbine Sjeničaka.

- Ustaše nisu vodili računa o dobi i spolu žrtava već su ih na najsvirepiji način pogubili. Ukupno je stradalo 150 Srba, 74 Roma i sveštenik ruske nacionalnosti. U okvirima NOB-a izrastao je veličanstven pokret otpora okupatorima i njihovim slugama. Ne treba biti previše mudar da bi se iz svega šta se događa u hrvatskom društvu zaključilo da je stanje krajnje zabrinjavajuće kada je antifašizam u pitanju. Odnos prema borcima NOB-a je sramotan, oduzeta su im stečena prava, a istovremeno su suradnicima okupatora dodijeljene penzije sa statusom pripadnika nikada postojeće domovinske vojske - rekao je Miroslav Delić.

S Veljkom Kajtazijem je načelno dogovoreno da se nastavi uređenje spomen kosturnice pored Crkve Male Gospojine u Gornjoj Trebinji te da se eventualno postavi i mramorno-granitna ploča. Istaknuta je odlična saradnja antifašista, romske, srpske zajednice i SNV-a.

1/1