Novosti

Svijet

Pobjeda ekstremne desnice, protesti u Francuskoj

Ekstremno desna stranka Marine Le Pen u prvom krugu na izborima u Francuskoj osvojila je 33 posto glasova, ujedinjena ljevičarska Nova narodna fronta 28 posto, a savez predsjednika Emanuela Macrona svega 20 posto

Large lepen

Stranka Marine Le Pen dobila je najviše glasova na izborima (foto YVES HERMAN/REUTERS)

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen sa saveznicima u prvom krugu na izborima u Francuskoj osvojila je 33 posto glasova, ujedinjena ljevičarska Nova narodna fronta (NFP) je dobila 28 posto, a savez Renesansa dosadašnjeg predsjednika Emanuela Macrona je na trećem mjestu sa svega 20 posto osvojenih glasova, pokazali su službeni rezultati Ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak.

Iako Le Pen ima najviše glasova, snage u ostatku političkog spektra sugerirale su da će surađivati ​​protiv stranke krajnje desnice u drugom krugu glasanja 7. jula. Podsjetimo da je RN prošli mjesec zabilježio odličan rezultat na izborima za Europski parlament, zbog čega je Macron raspisao izvanredne izbre.

Predsjednik RN-a Jordan Bardella, štićenik Le Pen i kandidat za premijera, istakao je da će drugi krug biti “najvažniji u historiji francuske Pete Republike”. Rekao je da je Macronova stranka izbrisana i optužio krajnju ljevicu za stvaranje “egzistencijalne krize” koja predstavlja “pravu opasnost za Francusku i sve Francuze”.

Anketar Elabe u procjeni za BFM TV tvrdi da bi RN i njegovi saveznici mogli osvojiti od 260 do 310 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasanja 7. jula, dok je Ipsos projicirao raspon od 230 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike u anketi za France TV. Le Pen i Bardella rekli su da njihova stranka želi apsolutnu većinu – ukupno 289 mjesta – u Nacionalnoj skupštini, Donjem domu Francuskog parlamenta.

Šanse RN-a za osvajanje vlasti i formiranje vlade zavise od političkih dogovora njegovih suparnika u narednim danima. U prošlosti su stranke desnog i lijevog centra radile zajedno kako bi krajnju desnicu zadržale dalje od vlasti.

Macron je pozvao na “široko” demokratsko savezništvo protiv krajnje desnice. “Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug”, rekao je u izjavi. Dodao je da veliki odziv u prvom krugu govori o “važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnjake i želji da se raščisti politička situacija”.

Jean-Luc Melenchon, koji vodi ljevičarski Novi narodni front, rekao je da će povući kandidate koji su bili treći u prvom krugu parlamentarnih izbora, kako bi se otvorio put za utrku ”dva konja” i pobjedu nad većim brojem kandidata krajnje desnice. Učinio je to s obzirom da u Francuskoj u drugi krug izbora – ako nitko ne dobije 50 posto glasova - ne ulaze samo prva dva kandidata iz prvog kruga, nego svi koji su dobili više od 12,5 posto glasova. “U skladu s našim načelima i stavovima na svim prethodnim izborima, nikada nećemo dopustiti da Nacionalno okupljanje ostvari pobjedu”, rekao je Melenchon.

Potezom su pritisnuli vladajući tabor da uzvrati istom mjerom, odnosno da za ljevičarske kandidate učini što su ljevičarski glasači u više navrata učinili za Macrona kada se sučeljavao s krajnjom desnicom. Premijer Gabriel Attal, koji će gotovo sigurno izgubiti svoj položaj, rekao je da će vladajuća stranka Renesansa učiniti isto sa svojim trećeplasiranim kandidatima, no samo u onim izbornim jedinicama gdje preostali protivnik RN-a "dijeli naše republikanske vrijednosti". Takve riječi upućuju na to da će stranka vjerojatno odbiti povući kandidate u korist Melenchonovog LFI-ja, koji je Macronov tabor opisao kao "ekstremistički". "Prioritet je osigurati da krajnja desnica ne osvoji apsolutnu većinu. Nijedan glas ne smije otići Nacionalnom okupljanju", dodao je Attal.

Edouard Philippe, bivši premijer, eksplicitno je pozvao kandidate iz svoje stranke, Macronove saveznice, da se ne povlače iz drugog kruga, gdje kandidat LFI-ja predstavlja ljevicu. Aurore Berge, ministrica za obiteljska pitanja, otišla je korak dalje i pozvala glasače da se "udruže" protiv Melenchonove stranke.

Ako RN uspije osigurati apsolutnu većinu u drugom krugu, to bi stvorilo napeto razdoblje “suživota”, s predsjednikom iz druge političke stranke nego što je većina zastupnika, s obzirom na to da je Macron obećao da će odslužiti svoj mandat do 2027. Alternativni ishod mogao bi dovesti do dugotrajnih pregovora o formiranju održive vlade. Konačan rezultat će ovisiti o političkim pregovorima između stranaka koje pokušavaju formirati saveze u pojedinim izbornim jedinicama ili se iz njih povući.

Pobjeda RN-a bi značila prvu krajnje desnu vladu u Francuskoj od Višijskog režima, saveznika nacističke Njemačke, te bi predstavljala izvanredan obrat za ekstremističku stranku kojoj je jedan od suosnivača bio Jean-Marie Le Pen, otac Marine Le Pen, osuđeni antisemit i pobornik Višijske vlade. Vjerojatniji ishod je situacija u kojoj nijedna koalicija u parlamentu neće moći osigurati većinu, što bi dovelo do političkog zastoja u drugom najvećem gospodarstvu Europske unije i njenoj najvećoj vojnoj sili.

Izlaznost je iznosila 66,7 posto, najviše na parlamentarnim izborima otkako je bivši predsjednik Jacques Chirac raspisao prijevremene izbore 1997. godine.

Rezultati su izazvali proteste na ulicama Pariza, Lyona, Nantesa i drugih većih gradova. Nekoliko hiljada demonstranata, koji su protiv RN-a, okupilo se na skupu ljevičarskog saveza u nedjelju navečer na pariškom Trgu Republike.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više