Novosti

Kultura

Пoчaст Прeдићу

Српски дoм из Вукoвaрa oргaнизoвao je прeдaвaњe и излoжбу рeпрoдуктивних дeлa пoд нaзивoм "Вeликaни сликaрствa – Урoш Прeдић, рeтрoспeктивa ликa и дeлa"

Large informator po%c4%8dast  %c4%87irilica

Predavanje o autoru "Kosovke devojke"

U okviru programa Javne Ustanove u kulturi Srpski dom, posvećenog jednom od najvećih srpskih slikara Urošu Prediću, u Vukovaru je 5. juna održano predavanje i izložba reproduktivnih dela pod nazivom "Velikani slikarstva – Uroš Predić, retrospektiva lika i dela". Program je realizovan u saradnji s Galerijom Matice srpske, a izlaganje dela Uroša Predića iz kolekcije Galerije Matice srpske i stručno predavanje održala je dr. Snežana Mišić, muzejska savetnica spomenute ustanove.

- Predić je napisao svoju autobiografiju iz dva dela, te popisao sve svoje radove, što nam iz današnje perspektive znatno olakšava istraživanje i pisanje o njegovom značaju za umetnost - rekla je Mišićeva. Dodala je da je reč o kompleksnom delu sa više od 1700 radova, a najveći broj je iz oblasti crkvenog odnosno religioznog slikarstva i portreta. Zanimljivo je da je uradio više od hiljadu portreta i po tome je svojevrsni hroničar srpskog građanskog društva od kraja 19. i prve polovine 20. veka i daje presek srpskog građanstva koje je živelo severno od Save i Dunava ali i u Kneževini Srbiji.

Predić je bio najizrazitiji predstavnik akademskog realizma kod Srba. U Orlovatu je pohađao osnovnu školu, a potom nemačku školu u Crepaji, te sedmorazrednu gimnaziju u Pančevu. Kao vrlo talentovan, dobio je stipendiju Matice srpske i 1876. godine otišao na Bečku slikarsku akademiju.

- Najčešće je radio reprezentativne portrete, glave ili biste, predstavljajući realno likove iz različitih društvenih slojeva. Osim portreta, oslikao je i više ikonostasa zbog kojih je ocenjen kao poslednji značajan srpski ikonopisac - istaknuto je tokom predavanja u Srpskom domu, u okviru biografskih podataka velikog umetnika. Uz spomenuto, poznata Predićeva dela su; "Vesela braća" i "Siroče na majčinom grobu", istorijski "Hercegovački begunci" i "Na studencu". Njegova možda najpoznatija slika je "Kosovka devojka", delo koje je, prema narudžbi Kola srpskih sestara, nastalo 1919. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više