Novosti

Kronika

Пoчaст учитeљу

Брaнкo Чaвлoвић биo je учитeљ брojних гeнeрaциja игрaчa у кaрлoвaчким клубoвимa. Из њeгoвe шкoлe изaшли су пoзнaти нoгoмeтaши, oд кojих нeки рeпрeзeнтaтивци Jугoслaвиje, пoпут Рajкa Jaњaнинa и Бoрe Цвeткoвићa

Large 6

Branko Čavlović Čavlek (1921 - 2001) (foto Kafotka)

Igrači, članovi i simpatizeri Nogometnog kluba Karlovac 1919, člana Treće hrvatske nogometne lige, prigodnom komemoracijom obilježili su 13. travnja dvadesetu godišnjicu od smrti trenera Branka Čavlovića Čavleka i stogodišnjicu njegovog rođenja. Komemoracija je održana na stadionu s desne obale rijeke Korane koji nosi njegovo ime, a potom i na Rimokatoličkom groblju Dubovac. Legendi karlovačkog nogometa počast su odale i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena Zorislavom Srebrićem, delegacija Nogometnog saveza Karlovačke županije i predstavnici Nogometnog kluba "Karlovac 1919" predvođeni predsjednikom Matijom Furačem. Na Čavlekovom grobu uspomene na njega prigodno je evocirao Stjepan Benić Štef, nekadašnji igrač i trener.

Čavlek (1921 - 2001) je odrastao u Zagrebu gdje je od 1933. godine bio član HAŠK-a. Iako je nakon Drugog svjetskog rata bio tražen od mnogih, skućio se u Karlovcu gdje je igrao u više klubova - Tomislavu, Udarniku, Slaviji i Karlovcu.

Nogometni instruktor nakon položenog ispita postao je 1957. godine i od tada je sve do 2000. radio sa svim omladinskim selekcijama u više karlovačkih klubova, a najviše je bio cijenjen njegov rad s pionirima. Bio je učitelj brojnih generacija igrača, a iz njegove škole izašli su brojni poznati nogometaši, od kojih su neki bili reprezentativci Jugoslavije. Među njima su najpoznatiji bili braća Rajko i Željko Janjanin, Borislav i Zvezdan Cvetković, Đuro i Vlado Batinić, Vlado Baršić te Mihajlo Bošnjak. Bio je selektor pionirske, juniorske i seniorske amaterske reprezentacije Hrvatske te višegodišnji predsjednik trenerske organizacije u Karlovcu.

Bio je dobitnik brojnih državnih, republičkih i regionalnih priznanja kao i onih za životni djelo. Među njima su Zlatna plaketa Nogometnog saveza Jugoslavije 1969. i priznanje Zaslužni nogometni radnik Jugoslavije 1985. Osim karlovačkog gradskog stadiona, po Čavleku ime nosi i međunarodni omladinski nogometni turnir za igrače do 16 godina starosti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više