Novosti

Kronika

Počinje obnova Dudika

Ministarstvo kulture osiguralo je 300.000 kuna. Biće obnovljeni bakreni konusi, kamene šajke koje nedostaju, uređen deo amfiteatra i prilazni put

3hnf9han8qj0lv0oogykwoa1nvj

Nakon višegodišnjeg insistiranja predstavnika srpske zajednice, Spomen-park Dudik u Vukovaru konačno će biti obnovljen. Sredstva u iznosu od 300 hiljada kuna osigurana su zalaganjem Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, u okviru Programa kulturnog razvoja za 2014. godinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ugovor su 9. decembra u Zagrebu potpisali zamenik ministarke Berislav Šipuš i predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, potvrđeno je na skupštini te institucije srpske zajednice u Vukovaru koja će biti nosilac ovog investicijskog programa.

Inicijativu da se Dudik konačno obnovi i dovede u stanje u kakvom je bio pre rata 1991. godine, pre nekoliko godina su pokrenuli Zajedničko veće opština, Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara, Veće srpske nacionalne manjine i većnici SDSS-a u vukovarskom Gradskom veću. Međutim, interesa nije bilo ni od gradskih niti od županijskih vlasti. Spomenički kompleks u Dudiku koji čine pet buktinja odnosno stilizovanih vitkih konusa okruženih kamenim cvetovima, rad beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, Tokom 90-ih kompleks je devastiran, a kasnije je i zub vremena učinio svoje.

Dok su se sportski tereni uređivali, područje Dudika je godinama bilo potpuno zapušteno i zaraslo u travu, a komemoracije su održavali jedino predstavnici srpske zajednice u Vukovaru

- Doneli smo odluku da krenemo u postupak javne nabavke za radove na obnovi spomeničkog kompleksa u Dudiku koji bi trebali početi sledeće godine. Biće obnovljeni bakreni konusi, izrađene i postavljene kamene šajke koje nedostaju, uređen deo amfiteatra te prilazni put do samog spomen obeležja, kaže Dragan Crnogorac, predsednik ZVO-a i saborski zastupnik dodajući da se Klub zastupnika SDSS-a za potrebna finansijska sredstva teško izborio prilikom rebalansa državnog budžeta.

Za obnovu Dudika bilo je svojevremeno zainteresovano i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije, jer su pored žrtava sa područja Hrvatske, iz Vukovara, Bobote, Iloka i drugih mesta, stradali u Dudiku većinom bili s područja sremskih opština u Srbiji: Inđije, Stare Pazove, Rume, Šida, Sremske Mitrovice, Iriga…No, sve je ostalo na tome.

Uz obnovu koja konačno kreće u realizaciju, Crnogorac napominje da bi trebalo ispraviti i neke odluke koje je HDZ-ova većina u Gradskom veću Vukovara donela još 2005. godine prilikom izmena Generalnog urbanističkog plana. Iako je spomen-park Dudik još 1973. godine, na osnovu rešenja Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku proglašen spomenikom kulture, izmenama GUP-a je veći deo tog područja, oko 4800 kvadratnih metara, prenamenjen u sportsko-rekreativni centar Mitnica na kojem su kasnije izgrađeni sportski tereni.

Premda su gradski većnici SDSS-a kontinuirano izražavali nezadovoljstvo što je deo jednog od najvećih stratišta iz 1942. i 1943. godine pretvoren u fudbalsko igralište, ni kasnija SDP-ova gradska vlast tu odluku nije promenila. Dok su se sportski tereni uređivali, područje Dudika je godinama bilo potpuno zapušteno i zaraslo u travu, a komemoracije su održavali jedino predstavnici srpske zajednice u Vukovaru.

- Prolazili smo kroz travu do kolena kako bi položili venac na jednu kamenu šajku koja je bila srušena na zemlju, podseća Crnogorac. Na njihovo insistiranje prostor se počeo održavati košenjem bar jedanput godišnje, uoči održavanja komemorativnih skupova koji su tek od 2010. godine uvršteni u gradski kalendar obeležavanja značajnih datuma.

U Dudiku su na najsvirepiji način od strane pripadnika Župske redarstvene oblasti Nezavisne Države Hrvatske ubijani učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, saradnici i civili uhapšeni u znak odmazde zbog akcija partizanskog pokreta na Fruškoj gori. Na tom stratištu streljano je 455 žrtava, većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine. Nakon ekshumacija 1945. godine, posmrtni ostaci 384-ero ubijenih sahranjeni su u spomen-kosturnicu palih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije u parku kod bolnice u Vukovaru gde se takođe svake godine održava komemoracija.

Crnogorac je izrazio nadu da će obnova spomen-obeležja u Dudiku završiti do aprila iduće godine kada će biti obeležena jubilarna 70-ta godišnjica oslobođenja Vukovara i Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Novac za crkve i spomen područja

Iz Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru navode da su u Ministarstvu kulture osigurali sredstva za još nekoliko značajnih projekata: kupovinu placa za izgradnju pravoslavne crkve u Klisi, završetak radova na crkvi u Silašu, obnovu dela eparhijskog dvora u Pakracu, obnovu krovišta crkve u manastiru Krka, crkve u Plaškom, obnovu i vraćanje spomen-ploča u Jadovnom i uređenje platoa spomenika ustanka naroda u Srbu. Takođe su iz budžeta Ministarstva regionalnog razvoja obezbeđena sredstva za infrastrukturne projekte u 16 jedinica lokalne samouprave u kojima živi srpsko stanovništvo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više