>

novosti logo

Piše Novosti

Podnesen još jedan prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Aktivisti Kristijan Grđan i Ivan Zidarević od Ustavnog suda traže izmjenu zakona kojom bi se omogućilo udomljavanje životnim partnerima

Kristijan Grđan, aktivist za ljudska prava i Ivan Zidarev iz Europske civilne inicijative Zagreb predali su u petak Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu zbog diskriminatornih odredbi po kojima se ne omogućava udomiteljstvo životnim partnerima.

Grđan i Zidarević od Ustavnog suda ne traže ukidanje zakona, s obzirom da bi to dovelo do teških posljedica za korisnike udomiteljstva, nego zahtijevaju da Ustavni sud naloži Hrvatskom saboru da dopuni zakon i omogući udomiteljstvo životnim partnerima ili da napiše uključujuće tumačenje.

Ističu da nisu u pitanju samo djeca, nego i starije osobe s obzirom da izuzimanje životnog partnerstva onemogućava njihovo udomovljavanje, kao i zajedničko udomljavanje samih životnih partnera. Prema postojećim odredbama, sustav će stare i nemoćne životne partnere, koji su godinama zajedno živjeli, razdvojiti i poslati u različite udomiteljske obitelji.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu već su podnijele udruge Dugine obitelji i Zagreb Pride, životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, kao i 33 saborska zastupnika iz opozicije, uključujući SDSS-ovca Borisa Miloševića i zastupnika talijanske manjine Furija Radina te HNS, koji je dio vladajuće većine.

1/1