>

novosti logo

Podrška napadnutom sisačkom parohu

Milorad Pupovac i mitropolit Porfirije danas su u Sisku osudili nedavnu provalu u crkvu Svete Petke, kancelariju Parohije i sveštenikov stan, kad je ukraden dio crkvenog inventara, novca i parohovih ličnih stvari

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije danas su posjetili Sisak i susreli se s parohom Veselinom Ristićem te predstavnicima srpske zajednice Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Pupovac i mitropolit Porfirije osudili su provalu u pravoslavnu crkvu Sv. Petke, kancelariju parohije i stan sveštenika Ristića u noći s 4. na 5. jula, kad su otuđeni dio crkvenog inventara, manja svota novca i parohove lične stvari, dok su mnoge stvari ostale porazbacane i oštećene. Za sada nepoznati provalnici razvalili su sva vrata, razbacali bogoslužne predmete i opremu. Prvo su provalili u kancelariju i crkvu iz koje su uzeli ljestve i popeli se na terasu 50-ak metara udaljenog stana gdje žive Ristićevi.

- Sa zaprepašćenjem i žalošću primili smo vest o provali. Došli smo da izrazimo podršku ocu Veselinu, ali ne samo njemu, nego i svim pravoslavnim vernicima, jer svako upadanje u hram i narušavanje njegove slobode istovremeno je atak na one koji se u tom hramu okupljaju. Povreda pravoslavnog hrama jeste povreda savesti i slobode pravoslavnih vernika, jer hram je uvek isključivo mesto mira, ljubavi slobode - rekao je mitropolit Porfirije, apelirajući na institucije da pojačaju svoju pažnju i osiguraju da sveštenik može mirno obavljati svoj posao.

Kazao je da će to biti poruka svim građanima da postojeće razlike među stanovnicima ne umanjuju bilo čije dostojanstvo i pravo na pun i slobodan normalan život. Zamolio je i pravoslavne vernike da podrže svog sveštenika i ostave po strani eventualne nesporazume i osećanje nesigurnosti, ponekad i iracionalnog straha.

- Uveren sam da ogromna većina građana Siska i Hrvatske ima potrebu da živi normalan život bez trzavica i nesuglasica, bez isključivih stavova, a u jedinstvu, ljubavi i slozi, samo to nas može činiti dostojnim imena čovek - rekao je mitropolit Porfirije, naglašavajući da je povodom ovog događaja primio podršku iz Katoličke crkve, Islamske zajednice i sisačkih gradskih vlasti.

Porfirije je dodao da ne želi da veruje da se radi o ispadu koji je obojen nacionalističkom isključivošću, nego o provali i pljački od strane ljudi bez časti i poštenja. I Milorad Pupovac naglasio da je bolje ako se provala desila iz niskih pobuda i koristoljublja, a ne iz osjećaja mržnje i nepoštivanja hrama Srpske pravoslavne crkve i doma pravoslavnog svećenika.

- Ova provala i pljačka ozbiljan su atak na svaku privatnost i dom, a kad se još dogodi oskvrnuće hrama i doma sveštenog lica, onda je to posebno osjetljiva stvar. Bila je naša ljudska dužnost da dođemo i damo podršku ocu Veselinu, penzioniranom ocu Petru Olujiću i vjernicima koji ovdje žive kako ih to što se dogodilo ne bi pokolebalo u njihovu miru i pravu na svoju crkvu, a također kako ne bi mislili da nema nekog tko brine o njima. A ima, tu smo i mi, i lokalni i županijski predstavnici Srba, a solidarnost su pokazali i predstavnici Grada Siska, Katoličke crkve i Islamske zajednice. Želimo pokazati da smo nezavisno o događaju opredijeljeni da ovaj grad učinimo gradom tolerancije i sigurnosti, kao i prosperiteta u kojem se ovakvi događaji više neće dešavati - rekao je Pupovac.

Napad na sisački pravoslavni hram najozbiljniji je napad ove godine na Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj.

- I ranije smo u Sisku imali verbalnih incidenata punih govora mržnje. Na nacionalnoj osnovi jednom prilikom je jedna osoba napala moju ženu i djecu u dvorištu kuće, a sukobio sam se i s muškarcem koji nije htio napustiti dvorište crkve baš kada su u posjet trebala stići djeca s katoličkog vjeronauka - rekao je sisački paroh Veselin Ristić.

S predstavnicima Srba iz Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, među kojima su bili dožupan Boro Rkman, potpredsjednik županijske skupštine Vlado Đaković, predsjednik županijskog Vijeća srpske manjine Dušan Polimac i načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, Pupovac i mitropolit Porfirije razgovarali su i o aktualnom položaju Srba u gradu i županiji. Nelagoda i strah zbog svog identiteta istaknuti su kao najveći problemi.

1/3