Novosti

Politika

Podrška Društvu Marjan

Nakon što je Društvo Marjan podnijelo kaznenu prijavu protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, čiji je osnivač Grad Split, gradska vlast na čelu s Ivom Baldasarom odlučila je obustaviti financiranje ove udruge

S3q54xk4ek38yi3ep5mzoqbiri7

(foto Pixsell)

Društvo Marjan podnijelo je kaznene prijave protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, čiji je osnivač Grad Split, zbog sumnji u manipulacije površinom Park šume Marjan, odnosno pogodovanja građevinskim interesima te neovlaštenoj sječi stabala. Prošli tjedan članovi društva održali su javnu tribinu na kojoj su objasnili razloge podnošenja prijave, a sljedećeg dana na njihovu adresu stiglo je pismo kojim ih se obavještava kako im Grad Split nije u mogućnosti isplatiti preostala sredstva jer su im 'prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita stavka Zaštita prirode, udruge, neprofitne organizacije i pojedinci, ona smanjena za 30.000 kuna'.

S obzirom da je Društvu Marjan temeljem Zaključka o osiguravanju sredstava za financiranje redovite godišnje djelatnosti Društva Marjan za ovu godinu predviđena isplata 150.000 kuna, koji su im se mjesečno isplaćivali u iznosu od 12.500 kuna, ova udruga je obavijest o smanjenju sredstava dobila u mjesecu studenom, a za mjesec listopad i naredna dva mjeseca.

Prema podacima iz Grada, u okviru programa Javne potrebe u kulturi Društvo Marjan jedina je udruga kojoj su sredstva smanjena. Iako iz Grada tvrde kako je riječ o slučajnosti, udruge civilnog društva u pismu kojeg su uputile splitskim vlastima smatraju da je riječ o nesmotrenom, traljavom i neobzirnom postupanju gradske vlasti.

'Napominjemo kako Društvo Marjan već godinama brine o različitim aspektima zaštite ovog gradskog Parka prirode koji građani Splita vole nazivati ‘plućima grada’. No, kako se čini iz izjava gradonačelnika Splita, oni bi se trebali baviti samo čišćenjem Marjana (za što je već plaćena novcem građana Javna ustanova). ‘Čišćenje’ bespravne gradnje i pravna zaštita koja bi omogućila očuvanje Marjana kakvog su nam ostavili preci još je važniji posao koji je Društvo Marjan još od velikog prosvjeda 2011. godine sustavno, savjesno i uz mnogo uloženog truda, a uz velike zapreke, cijelo vrijeme obavljalo.

Iz ovoga je jasno da Gradonačelnik još jednom ne razumije ulogu civilnog društva koja podrazumijeva, između ostalog, i nadgledanje vlasti te ukazivanje na korupciju. To je jedan od glavnih principa na kojima počiva zdravo demokratsko društvo.

Smatramo da se rijetki odvaže baviti ovim aktivnostima i to na način na koji to radi Društvo Marjan. Ovakvim izjavama Gradonačelnik demoralizira građane u njihovom pravu za participacijom u demokratskom sustavu, ukazivanju na potencijalna koruptivna djelovanja i vraća nas u razdoblje kad su se građani bojali izraziti svoje mišljenje. Stoga zahtijevamo od Gradonačelnika da se studioznije pozabavi rebalansom proračuna i promijeni prijedlog o smanjenju sredstava samo za udrugu Društvo Marjan', stoji u pismu kojeg je potpisalo više od 20 organizacija civilnog društva. Aktivisti također zahtijevaju od gradonačelnika Baldasara i gradske uprave da ubuduće ne postupaju prema dokumentima koji još nisu usvojeni te da eventualne odluke o smanjenjima sredstava i upravljanjima novcem građana i građanki Splita donose u skladu s propisima, na vrijeme, a ne na način da oni ugrožavaju rad civilnog društva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više