>

novosti logo

Piše Novosti

Podržite Mediku!

Pismom podrške ili vlastitim potpisom na peticiju podržite opstanak zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra Medika koji je posljednjih deset godina mjesto susreta brojnih kreativaca, nezavisnih kolektiva i udruga civilnog društva

Korisnici zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra Medika dobili su poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada da se do utorka, 16. svibnja isele iz prostora bivše tvornice lijekova koji je već deset godina mjesto susreta brojnih kreativaca, nezavisnih kolektiva i udruga civilnog društva.

‘Gradski dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme’, navodi se u priopćenju AKC-a Medika i napominje da korisnici ovog prostora uredno plaćaju najamninu Gradu Zagrebu te da u njemu planiraju i provode programe i aktivnosti koji su djelomično financirani čak i od strane samog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

‘Usprkos tome Grad Zagreb sustavno zanemaruje svoje obaveze infrastrukturnog održavanja tog prostora (prostor održavaju i poboljšavaju korisnici vlastitim sredstvima) te prijeti oduzimanjem istog i pražnjenjem ‘od osoba i stvari’ – na isti način na koji sustavno prazni i marginalizira čitavu nezavisnu kulturnu scenu’, poručuju korisnici Medike.

Provedba ovog Gradskog rješenja značila bi prekid svih programa koji su u tijeku i pripremi, u koje su uložene godine truda i znanja. Prostor je otvoren novim inicijativama i podložan stalnim mijenama, prema kulturnim i društvenim potrebama grada; kroz Mediku su prošle, i ostavile trag, tisuće mladih, umjetnika, pojedinaca i kolektiva. Svi koji su imali ideju, a nisu imali prostor, suradnike, tehniku ili publiku, ondje su ih mogli pronaći.

‘Medika je ključno mjesto slobodne, nezavisne kulture i undergrounda u gradu Zagrebu. Kulturni sadržaj Medike rezultat je zajedničke i ravnopravne inicijative brojnih sudionika koji su se u nju kraće ili trajno uključili, a ne nečiji privatni biznis i interes. To je čini neophodnom u životu Grada Zagreba, ali i značajnim akterom nacionalne i međunarodne nezavisne kulturne scene. Prostor slobode mora postojati’, navodi se u priopćenju u kojem se poziva građane da pismom podrške svoje organizacije ili vlastitim potpisom na peticiju podrže opstanak AKC-a Medika.

Svoje pismo možete poslati na sljedeću adresu: Zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora Medika i Autonomni Kulturni Centar – ATTACK! Pierottijeva 11, 10000 Zagreb

Peticija se nalazi na ovom linku.

1/1