Novosti

Kultura

Podržite Mediku!

Pismom podrške ili vlastitim potpisom na peticiju podržite opstanak zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra Medika koji je posljednjih deset godina mjesto susreta brojnih kreativaca, nezavisnih kolektiva i udruga civilnog društva

676af3c20fgnyxer13xch1tlqpt

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Korisnici zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra Medika dobili su poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada da se do utorka, 16. svibnja isele iz prostora bivše tvornice lijekova koji je već deset godina mjesto susreta brojnih kreativaca, nezavisnih kolektiva i udruga civilnog društva.

‘Gradski dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme’, navodi se u priopćenju AKC-a Medika i napominje da korisnici ovog prostora uredno plaćaju najamninu Gradu Zagrebu te da u njemu planiraju i provode programe i aktivnosti koji su djelomično financirani čak i od strane samog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

‘Usprkos tome Grad Zagreb sustavno zanemaruje svoje obaveze infrastrukturnog održavanja tog prostora (prostor održavaju i poboljšavaju korisnici vlastitim sredstvima) te prijeti oduzimanjem istog i pražnjenjem ‘od osoba i stvari’ – na isti način na koji sustavno prazni i marginalizira čitavu nezavisnu kulturnu scenu’, poručuju korisnici Medike.

Provedba ovog Gradskog rješenja značila bi prekid svih programa koji su u tijeku i pripremi, u koje su uložene godine truda i znanja. Prostor je otvoren novim inicijativama i podložan stalnim mijenama, prema kulturnim i društvenim potrebama grada; kroz Mediku su prošle, i ostavile trag, tisuće mladih, umjetnika, pojedinaca i kolektiva. Svi koji su imali ideju, a nisu imali prostor, suradnike, tehniku ili publiku, ondje su ih mogli pronaći.

‘Medika je ključno mjesto slobodne, nezavisne kulture i undergrounda u gradu Zagrebu. Kulturni sadržaj Medike rezultat je zajedničke i ravnopravne inicijative brojnih sudionika koji su se u nju kraće ili trajno uključili, a ne nečiji privatni biznis i interes. To je čini neophodnom u životu Grada Zagreba, ali i značajnim akterom nacionalne i međunarodne nezavisne kulturne scene. Prostor slobode mora postojati’, navodi se u priopćenju u kojem se poziva građane da pismom podrške svoje organizacije ili vlastitim potpisom na peticiju podrže opstanak AKC-a Medika.

Svoje pismo možete poslati na sljedeću adresu: Zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora Medika i Autonomni Kulturni Centar – ATTACK! Pierottijeva 11, 10000 Zagreb

Peticija se nalazi na ovom linku.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više