Novosti

Kronika

Пoдстицaj зa дjeлoвaњe

У нoвoj згрaди зaгрeбaчкoг пoдoдбoрa Прoсвjeтe су рeдaкциja Нoвoсти, Видa прoдукциja и Aрхив Србa у Хрвaтскoj

Large prostor

Nastup povodom useljenja

Zagrebački pododbor Prosvjete od 18. juna ima novo sjedište; iz prostorija Biblioteke Prosvjete premješten je u nove. Otvaranju je prisustvovao veći broj Srba iz Zagreba koji su poslušali nastupe muške pjevačke grupe i Zborxopa. Predsjednica pododbora Aneta Vladimirov podsjetila je da je taj prostor prije nekoliko godina vraćen srpskoj zajednici.

- U ovoj zgradi su redakcija Novosti, Vida produkcija i Arhiv Srba u Hrvatskoj. Dakle, bit ćemo u dobrom društvu - rekla je Vladimirov. U prostorijama će se održavati probe i sastanci većina sekcija, kao i manji nastupi, dok će se za veće koristiti postojeća dvorana Prosvjete. Tu je i prostor koji je namijenjen klupskom okupljanju; od jeseni će tamo biti održavani susreti subotom. Dakle, prostor pododbora je svima otvoren zavisno od potreba.

- I dalje ćemo njegovati način pjevanja unazad stotinjak ili 50-ak godina, odnosno kako su naši stari pjevali kad nije bilo jakih pojačala. Tada je bila pokoja harmonika, gajde, diple i tradicionalni instrumenti. Pjevalo se na crkvenim zborovima, sijelima, prelima, slavama, gdje god se družio narod u Hrvatskoj i Bosanskoj krajini - kazao je Milan Pavković, novi voditelj muške pjevačke grupe. Dojmove o novom prostoru s nama je podijelila i Jovana Lukić koja je zadnjih godina vodila mušku pjevačku sekciju, Zborxop i folklor.

- Ovo je velik podsticaj za neki novi period pododbora, novu vrstu slobode i kredibiliteta da imamo svoje parče prostora gdje ćemo moći da djelujemo i održavamo probe. Nadam se da će to dati dodatni impuls novim članovima i sekcijama da još više rade - kazala je Lukić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više