>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Podvig u okupiranoj Evropi

Obljetnica 78. godišnjice jednog od najhrabrijih pothvata Drugog svjetskog rata: Ulazak partizanskih diverzanata u Karlovac 1941. odjeknuo je daleko izvan granica Jugoslavije

Nekoliko desetaka antifašista okupilo se 17. novembra kod starog drvenog mosta na Korani i u nekadašnjem Parku narodnih heroja u Karlovcu, kod spomenika Ivici Gojaku i Većeslavu Veci Holjevcu. Tako su obilježili 78. godišnjicu poznate akcije 24 kordunaška partizana kada su preobučeni u domobranske uniforme ušli u okupirani grad s ciljem da oslobode teško ranjenog sekretara mjesnog komiteta KPH za Karlovac Marijana Čavića Grgu. Akcija nije uspjela jer su ustaše nekoliko sati prije ulaska partizana u grad premjestili Čavića iz bolnice u zatvor gdje je preminuo. Prilikom izlaska partizana iz grada poginuo je partizan i skojevac Ivica Gojak.

Obilježavanju su prisustvovali Holjevčevi nasljednici, kćeri Tatjana i Goranka te sin Veco. Po ovoj akciji snimljen je dugometražni cjelovečernji igrani film ‘Signali nad gradom’ scenarista pokojnog Slavka Goldsteina. Akciju je osmislila Nada Dimić. O Ivici Gojaku i Veci Holjevcu govorio je Miroslav Delić, predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca rekavši da je akcija grupe partizana imala veliki odjeku u zemlji i okupiranoj Evropi.

- Holjevac je u Karlovcu završio gimnaziju, a zatim je radio kao privatni namještenik i djelovao je u sindikalnim savezima. Bio je član KP Jugoslavije od 1939. godine, aktivni sudionik NOB-a u Drugom svjetskom ratu, a narodnim herojem proglašen je 1952. godine. Zaduženja i prve zadatke Veco je dobivao od prof. Ive Marinkovića koji je predložio da Veco zbog stečenog iskustva preuzme rukovodstvo nad svim omladinskim i udarnim grupama. Na sastanku s Marinkovićem i Krašem u srpnju 1941., odlučeno je da Veco mora napustiti Karlovac i otići na Kordun - istaknuo je Delić.

U nekadašnjem Parku heroja u centru grada čudom je ostala čitava samo Holjevčeva bista dok su ostale uništene. Gradske i županijske vlasti ne dozvoljavaju da se vrati spomen ploča u čast ove akcije na zgradu stare bolnice na Dubovcu koja je tamo stajala do devedesetih.

1/1