Novosti

Kultura

Poetska nervoza

11. Festival srpske kulture u Istri bio bi još jedan, gotovo pa rutinski kulturni događaj da se nije javio poznati pjesnik i kolumnist Glasa Istre Drago Orlić, koji ga je nazvao ‘srbovanjem’ i ‘uvoznom revolucijom’

Lr9u0nqbpg0qz3izo0r9ov1k82h

Drago Orlić (foto Dusko Marušić/PIXSELL)

Prošlog tjedna u Puli je svečano otvoren 11. Festival srpske kulture u Istri. U više gradova održano je niz koncerata, promocija, kazališnih predstava i ostalih kulturnih događaja kojima se Istranima predstavio grad Čačak. Festival je bio posvećen preminuloj glumici Sonji Savić koja je rođena u Čačku, a prije 35 godina dobila je Zlatnu arenu za žensku ulogu na Pulskom filmskom festivalu za film ‘Šećerna vodica’.

Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, zahvalio se svim sudionicima na ‘pozitivnom okruženju, širenju i razmjeni kulturnih manifestacija’. Sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je kazao da Pula ‘vrijedno čuva temeljne civilizacijske vrijednosti suživota i tolerancije’ i da je po tome ‘postala uzor mnogim drugim gradovima i regijama’.

Bio bi to još jedan, gotovo pa rutinski kulturni događaj, posebno u multikulturalnoj Istri, da se nije javio poznati pjesnik i kolumnist Glasa Istre Drago Orlić, koji je 1990-ih čvrsto stajao na poziciji zaštitnika manjinskih i građanskih prava. Orlić je ovaj festival nazvao ‘srbovanjem’ i ‘uvoznom revolucijom’. U svom tekstu zapitao se je li ovima koji ‘srbuju’ po Istri barem malo neugodno kad se sjete rata i genocida u Srebrenici, kao i zla u Vukovaru i Škabrnji. ‘Ali, evo, naši Srbi, koji su jučer došli u Istru trbuhon za kruhon, sad bi popovali, srbovali, kulturnjačili, onako, baš kao svoji na svome, zaboravili su da su došli s jednim najlonom i tu dobivali radno mjesto preko reda, po zakonima bratstva i jedinstva, svejedno u turizmu ili brodogradnji… ionako su bili stručni za sva područja’, napisao je i odmah dobio odgovor pjesnika i kolumnista u istim novinama Bojana Žižovića.

On je Orlićevu tvrdnju da je Festival srpske kulture u Istri ‘srbovanje’ i širenje velikosrpske ideje nazvao budalaštinom. ‘Za mene ne postoje, kako ih Orlić naziva, domoroci Talijani i trbuhon za kruhon Srbi. Postoje samo ljudi. Dok ne dokažu suprotno. Kao Drago Orlić’, poentirao je Žižović u tekstu pod naslovom ‘Srećom, nismo svi Drago Orlić’.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više