>

novosti logo

Piše Dejan Kožul

Pokoj tisku

Kosovo bi moglo postati prva država u Europi koja više neće tiskati novine: Početak epidemije koronavirusa na Kosovu obilježila je vijest da su najznačajnije dnevne novine Koha Ditore odlučile da više ne tiskaju svoja izdanja, već da u potpunosti prijeđu na online verziju

Početak epidemije koronavirusa na Kosovu obilježila je vijest da su najznačajnije dnevne novine Koha Ditore odlučile da više ne tiskaju svoja izdanja, već da u potpunosti prijeđu na online verziju. Ideja je bila da se sve vrati na staro po prestanku epidemije, ali se na kraju ispostavilo da bi internetsko izdanje dugoročno mogla biti dobra ideja koja smanjuje troškove. Zbog toga bi Kosovo uskoro moglo postati prva država u Europi koja više neće tiskati novine.

Pritom nije riječ samo o rezanju troškova. Naime, prema podacima Internet World Statsa, penetracija interneta u svjetska domaćinstva iznosi čak 88 odsto. Postotak onih koji do informacija dolaze putem online platformi sve je veći, pa raste i broj izdavača koji se odlučuju da umjesto u tisak ulažu u adaptaciju svojih servisa za pametne telefone i tablete. Uporedo sa tim raste i online medijsko tržište, pa kiosci polako postaju stvar prošlosti. Kako prenosi Kosovo online, sve novine na albanskom jeziku koje su tiskane na Kosovu, kao što su Kosova Sot, Zeri, Koha Ditore, Epoka e Re i druge, postoje samo na internetu. Gazeta Express ističe da su oni prvi medij na Kosovu koji je prestao tiskati novine, i to još 2013. godine, i danas su jedan od najposjećenijih online medija na albanskom.

Najmlađa evropska država, kako tepaju Kosovu, nije najmlađa samo po godini nastanka, nego i po strukturi stanovništva – više od 50 odsto stanovništva ima manje od 25 godina. Prilagođavanje medija građanima koji su odrasli uz pametne telefone stoga je logičan slijed. Uporedo sa tim, otklonjene su barijere na granici između Srbije i Kosova pa je jedna od prvih vijesti bila ona da se na Kosovu opet mogu kupiti dnevne novine iz Beograda.

1/1