Novosti

Politika

Policajac: ‘Gospođo, koji vam je k…? Ovo je radi vašeg dobra …’

Policija u Splitu privela dvije ženske osobe i muškarca koji im je želio pomoći dok su u nedjeljno prijepodne šetale kraj hotela Park, objašnjavajući im da su intervenirali zbog zabrane okupljanja i da je to ‘za njihovo dobro‘

F9ziaxn0ic7od8au2u5dsiscsoc

Snimka policijske intervencije (foto Silvana Uzinić)

Premda u Hrvatskoj nije uvedeno izvanredno stanje, prema ovlastima Nacionalnog stožera civilne zaštite i ponašanju policije jasno je da se radi tek o formalnosti. Dok Stožer nesmetano suspendira slobodu kretanja i okupljanja, policija na terenu primjenjuje neku svoju pravdu postavljajući se iznad i Ustava i zakona, pa čak i iznad uputa Stožera.

Prije dva tjedna policija je s automobilom obilazila zagrebački Zrinjevac i preko megafona tražila od građanki i građana da se raziđu, tvrdeći da je proglašena karantena. Podsjetimo da su u to vrijeme početka širenja koronavirusom postojale tek upute o ponašanju građana na otvorenom prostoru i da nije bilo zabrane okupljanja, što policiju nije sprečavalo da pod prijetnjom privođenja rastjeruje šetače.

Ono što nisu napravili u Zagrebu, učinili su u nedjeljno prijepodne u Splitu gdje su priveli dvije žene, a onda i jednog muškarca koji im je želio pomoći. Dvije Splićanke, Branka Karninčić i Silvana Uzinić, privedene su u drugu policijsku postaju dok su šetale Bačvicama, nedaleko od hotela Park.

Kažu da su u trenutku kad ih je policija zaustavila međusobno bile na propisnoj udaljenosti. Što se dogodilo za portal Slobodne Dalmacije ispričala je Silvana Uzinić, inače novinarka tog splitskog dnevnika, koja je snimila nekoliko fotografija na kojima se vidi korištenje fizičke sile prema muškarcu, kao i video snimku na kojoj policajac čvrsto drži drugu privedenu za ruku i objašnjava joj da sve ovo čini za njezino dobro. ‘Gospođo, koji vam je kurac? Ovo je radi vašeg dobra …’, citiramo policajca.

‘Prijateljica i ja smo išle pored hotela Park misleći napraviti đir, policajac u civilu nas je zastavio i rekao da ne možemo dalje. Kazao je da idemo nazad i rekao da ne možemo u šetnju na Bačvice. Odgovorila sam da ne idemo na Bačvice i da idemo šetati. On je rekao da ne možemo na mjesta masovnog okupljanja, ja kažem da se ne mislimo okupljati. Tada je on zatražio osobne kartu uz podizanje glasa. Pridružuje mu se kolega, pokazujemo osobne. Prijeti nam kaznom od 8000 kuna. Moguće je da sam ja tada podigla glas pitajući na osnovu čega. Za to vrijeme je moja prijateljica Branka Karninčić to htjela snimiti mobitelom jer su počeli biti grubi, ali su je natjerali da snimku izbriše. Uhvatili su je za ruku, a na to je reagirao jedan čovjek pitajući: ‘Što radite?’ Onda je skočio policajac: ‘Što se ti miješaš, tko si ti? Daj osobnu!‘ Srušio ga je na pod i držao u klinču. Čovjek je vikao: ‘Tamo mi je dite! Mare, Mare!‘ Izašli su susjedi i vikali policiji: ‘Jeste li vi normalni!‘ Mi se nismo smjele pomaknuti jer su nam tako naredili uz riječi da nas vode u postaju što su i napravili‘, kazala je za Slobodnu uznemirena Silvana Uzinić.

Kako je izgledalo privođenje za portal Index.hr ispričala je i Branka Karninčić. ‘Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo. Na ulici, nas dvije šetamo dva metra udaljene jedna od druge. Oni nas zaustavili, mi s njima odmah upale u priču, oni su nešto urlali na nas. Ja sam rekla - okej, ovdje se možemo šetat, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazat, jer prije toga su nam uzeli osobne i rekli da će nas kaznit s osam hiljada kuna. I onda kad sam slikala… Uhvatio me za ruku, počeo potezat prema autu, idete sad s nama u postaju. Onda se neki čovjek javio tamo, pa su njega bacili na pod, onda su njegova žena i djeca počeli plakat, urlat, skričat, jer su bili tu na dječjem igralištu, onda se napravio totalni kaos. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke, ja sam ih izbrisala. Rekao je da možemo ići, ali drugi je rekao - ne, idemo u policiju’, kazala je uzrujano za portal Index Branka Karninčić.

Ispričala je da su ih odveli u stanicu gdje su im zaplijenili mobitele, napisali da su kršile javni red i mira i pozivali druge građane na neposluh. ‘Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoje viđenje događaja jer je na meni primijenjena sila. Pitala sam ga mogu li vidjeti što je on napisao, rekao je da ne mogu. Stajao je kraj mene cijelo vrijeme. Napisala sam svoju verziju događaja. Stalno sam pitala zašto sam uhapšena. Zašto? Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasnit članak 13. (‘Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protivrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana‘, stoji u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. (op.a.)) Pitala sam hoću li dobiti ikakav zapisnik u kojem ću vidjet šta sam u tom članku 13 prekršila. Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasnit. Nisi mogao s njima pričat, samo su se cerebečili, smijali i bili onako nabrijani. Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisat svoju verziju događaja’, kazala je naša sugovornica. Rekla je i da zbog mjera predostrožnosti od zaraze nije htjela ući u policijsko auto, ali joj je policajac odgovorio da je ono dezinficirano ‘prije pet minuta’.

Iz PU splitsko-dalmatinske su objavili da su oko 11.35 sati, dok su policijski službenici nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, gdje se na ograničenom prostoru okupio veći broj građana suprotno navedenoj Odluci, dvije ženske osobe odbijale upute policijskih službenika. ‘Započele su s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac’, stoji u priopćenju, uz napomenu da su tri osobe dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Zašto bi šetnja dvije osobe spadala pod okupljanje, policija nije objasnila, baš kao niti koju uputu Nacionalnog stožera dvije Splićanke prekršile. U međuvremenu su obje privedene puštene iz policijske postaje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više