Novosti

Politika

Policija je u slučaju Erceg prekršila pravo na slobodu okupljanja i izražavanja

Kuća ljudskih prava i Documenta izrazili zabrinutost zbog policijskog postupanja prema Zoranu Ercegu prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu

Qtk7asp1sekjhbf9deqiwi5db2m

Policija nije zaštitila Ercega od udaraca koje je primio od građana koji se nisu slagali s njegovim prosvjedom 

Kuća ljudskih prava Zagreb i Documenta - centar za suočavanje s prošlošću izrazili su zabrinutost zbog policijskog postupanja prema Zoranu Ercegu prilikom nedavnog otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu.

‘Privođenjem i udaljavanjem Ercega s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Posebno zabrinjava prekršajni prijedlog policije kojim se, uz zatvorsku i novčanu kaznu, traži i mjera zabrane pristupa spomeniku u vremenu od godine dana‘, kaže se u saopćenju. Ta je mjera, ističe se, nerazmjerna sankcija za navodno počinjeni prekršaj remećenja javnog reda i mira, te je protivna međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava. Time bi Ercegu onemogućili demokratsko pravo na prosvjed na javnom mjestu koje on smatra najprikladnijim za izražavanje svoje kritike i prosvjeda protiv politike bivšeg predsjednika Tuđmana. Podsjećaju da Republika Hrvatska ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio da pravo na slobodu okupljanja (zaštićeno člankom 11. Europske konvencije) također uključuje i pravo na mirni prosvjed kojim se izražavaju stajališta koja većina stanovništva može smatrati uvredljivim i neprihvatljivim.

‘Policija je također propustila ispuniti svoju temeljnu zadaću zaštite osobne sigurnosti i fizičkog integriteta građana i građanki kada nije zaštitila Ercega od udaraca koje je zaprimio od okupljenih građana koji se nisu slagali s njegovom prosvjednom izjavom. Dodatno zabrinjava što nasilje kojem su policijski službenici svjedočili nije sankcionirano‘, stoji u priopćenju. Kuća ljudskih prava i Documenta stoga zahtijevaju provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem, a tražili bi, naglašavaju, i građanski nadzor da ga ima, a Hrvatska već više od tri godine nema uspostavljen sustav građanskog nadzora nad policijom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više