>

novosti logo

Piše M.B.

Policija privela, a sud osudio novinara Indexa zbog objave na Twitteru

Indexovog novinara Gordana Duhačeka jutros je privela policija dok se nalazio u zagrebačkoj zračnoj luci te je popodne odveden na Prekršajni sud gdje mu je određena kazna u iznosu od 754 kune

Hrvatska policija jutros je uhitila Gordana Duhačeka, novinara portala Index. Naime, Duhaček je u subotu pri ulasku u RH obaviješten kako ga traži policija zbog sumnje da je počinio prekršaje iz članaka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Riječ je o vrijeđanju moralnih osjećaja građana i vrijeđanju državnih organa. Zbog toga je jučer otišao u policijsku postaju u Heinzlovoj ulici u Zagrebu, gdje je objasnio kako naredni dan ide na put, a iz policije su mu rekli da se javi kad dođe nazad.

No danas, kad je krenuo na seminar koji se održava u Njemačkoj, policajci su ga dočekali u zračnoj luci i priveli u policijsku postaju na Trešnjevci. Potom su ga odveli na Prekršajni sud gdje mu je dosuđena kazna od 754 kune jer je prošle godine na svom profilu na Twitteru napisao ACAB, kraticu koja označava All cops are bastards. A u četvrtak ga čeka drugo suđenje zbog objave parodije pjesme ‘Vila Velebita’.

- Terete me za jedan tweet na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju ‘Vile Velebita’ koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva - kazao je Duhaček novinarima nakon što je pušten na slobodu.

- Hrvatska je postala država u kojoj vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešetaka - dodao je Duhaček.

Prva objava na Twitteru zbog koje je priveden novinar Indexa datira iz ljeta 2018. godine, a druga je od prije nekoliko tjedana.

‘Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su ga u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl.’ Nedajbože da se itko opire sistemu. ACAB!’, prvi je policiji sporan tweet iz srpnja 2018. godine. Objava se odnosila na policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, o čemu se tih dana mnogo pisalo.

Druga objava odnosi se na Duhačekov prepjev ‘Vile Velebita’ pod nazivom ‘Govno Velebita’ povodom izlijevanja fekalija u more i Plitvička jezera.

‘Oj ti govno, govno Velebita, Ti našeg crijeva diko, Tvoja slava jeste nama sveta, Tebi Hrvat kliko: Ti govno Velebita, Ti našeg crijeva diko! Kenjala, premila, Kenjala, premila, Kenjala, oj premila, Ti stolico svih Hrvata! Fekalije, govnovito smeđe, Ja ljubim tvoje smrade. Ljubim tvoga opojnoga prdeža, I onoga ličkoga rukovanja. Ti govno Velebita Ti našeg crijeva diko! Kenjala, premila, Kenjala, premila, Kenjala, oj premila, Ti stolico svih Hrvata!’, napisao je novinar koji se inače u svojim tekstovima bori protiv govora mržnje.

Nedugo nakon što je objavio pjesmu, Duhačeka je netko prijavio policiji o čemu je napisao: ‘Domoljubi su me zbog persiflaže ‘Vile Velebita’ prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim ‘slučajem’. Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna.’

Nakon uvreda i prijetnji kojima su novinari u posljednje vrijeme izloženi, a o čemu smo nedavno pisali, te najnovijeg poteza pripadnika Torcide, koji su jučer na utakmicu u Rijeci došli s majicama i transparentima na kojima je pisalo ‘novinari crvi’, takva vrsta privođenja predstavlja još jedan napad na medijske slobode.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo policijsko postupanje prema novinaru Indexa, a u svom priopćenju ističu da je priveden kao okorjeli kriminalac. HND upozorava i kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i da se ne može tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje.

Sam premijer Andrej Plenković u ožujku ove godine o slobodi medija je pak izjavio: ‘Mislim da plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj čak pomalo smiješna, ne samo da je netočna, nego je smiješna.’

1/1