Novosti

Politika

Policija zabranila prosvjed protiv vojnog roka

Iz Radničke fronte, čiji članovi stoje iza organizacije prosvjeda, poručuju da se neće pokoriti zabrani te pozivaju građane i građanke da se u subotu, 11. veljače, u podne, u što većem broju odazovu na mirno okupljanje ispred Ministarstva obrane

Radnička fronta je u ponedjeljak navečer najavila subotnji prosvjed protiv uvođenja vojnog roka ispred Ministarstva obrane u Zagrebu. Poziv na prosvjed se u utorak ujutro proširio medijima, nakon čega ga je član Fronte krenuo prijaviti MUP-u (Zakonom o javnom okupljanju se propisuje da se prosvjed mora prijaviti najmanja dva dana ranije). Međutim, na policiji ga je dočekalo neugodno iznenađenje.

‘Našeg je člana policija prvo bezobrazno i nepotrebno izvozala po nekoliko policijskih postaja, da bi mu onda priopćila da prosvjed ne može prijaviti jer je netko navodno još jutros na istom mjestu prijavio prosvjed. Policija nam pritom uopće nije htjela reći o kome se radi. Tek nekoliko sati nakon toga, na društvenim mrežama smo vidjeli da se radi o nekakvoj nepoznatoj ‘udruzi’ koja navodno organizira skup podrške uvođenju vojnog roka. Taj je skup na društvenim mrežama najavljen tek nakon što nam je policija odbila prijavu našeg, već ranije objavljenog, skupa’, navodi se u priopćenju Radničke fronte.

Iz ove stranke poručuju kako je potpuno jasno da je ‘riječ o vrlo sumnjivoj priči’. Upozoravaju da je Trg Petra Krešimira IV na kojem se nalazi Ministarstvo obrane vrlo velik i da na njemu ima mjesta za nekoliko različitih prosvjeda.

‘To što je netko navodno prijavio neki drugi prosvjed tamo ne znači da ima ikakvog razloga da i mi tamo ne prosvjedujemo. Naravno, vrlo je neobično da se prosvjed odlučio organizirati baš tamo, na istom mjestu kao i naš prosvjed, samo pola sata ranije - iako taj drugi prosvjed uopće nije bio najavljen prije našega - i da je policija odlučila ne samo podržati takvu provokaciju, nego još i zabraniti drugo, već prije najavljeno, okupljanje. Nema nikakve sumnje da se ovdje radi o pokušaju policije, u suradnji s nekakvom ‘udrugom’ ili ne, da spriječi već prije najavljen proturatni prosvjed koji je u javnosti izazvao dosta pažnje, s obzirom da se već više od tjedan dana diskutira o problematici uvođenja vojnog roka. Dakle, nakon što je politička elita, koja sama redom nikad nije bila u vojsci, odlučila da je njezino rješenje za katastrofalno stanje zemlje (npr. 45 posto nezaposlenih mladih, konstantno iseljavanje iz zemlje, kopanje po smeću kao svakodnevica, skoro 30 posto ljudi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, realne plaće skoro 30 posto manje nego prije 40 godina itd.) to da mladost bez posla dodatno indoktrinira na vojnom roku, da bi ih kasnije mogla slati da gine za njihove interese u nepotrebnim ratovima - odlučila je zabraniti čak i prosvjedovanje protiv takve bezobrazne politike’, navodi se u priopćenju i zatim dodaje da cijela situacija predstavlja naznake stvaranja policijske države u kojoj će biti zabranjeno mirno prosvjedovati.

‘Mi u Radničkoj fronti poručujemo da se nećemo poslušno pokoriti takvoj politici. Pozivamo sve da se u još većem broju pojave na mirnom prosvjedu u subotu 11. veljače u podne pred Ministarstvom obrane! Pokažimo da se ne bojimo policije, državne autoritarnosti i pokušaja nametanja strahovlade. Nećemo ratovati za tuđe interese - nećemo ginuti za Todorića, Kolindu i Plenkovića! Neće nas spriječiti policijske zabrane! Svi na prosvjed u subotu - pokažimo da se ne bojimo!’, poručuju iz Fronte.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više