>

novosti logo

Piše Dejan Kožul

Policijska brutalnost na ulicama Beograda

Klečanje na vratu uhapšenih, gaženje, šutiranje, udaranje i zasipanje suzavcem bilanca je sinoćnjeg sukoba policije s prosvednicima koji su se pobunili zbog najave uvođenja novog policijskog sata

U središtu Beograda satima su trajali sukobi policije i prosvednika koji su u utorak navečer izašli na ulice zbog najave da će u petak biti uveden policijski sat kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Protest je započeo s nekoliko stotina sudionika, a njihov broj se povećao na platou ispred Skupštine, gdje je došlo do nasilnih sukoba.

Policija je u jednom trenutku bila zasuta jajima, plastičnim bocama i kamenjem. Uz skandiranje ‘Uhapsite Vučića’, ‘Vučiću lopove’, ‘Ostavke’, dio okupljenih se u dva navrata pokušao probiti u zgradu Skupštine, nakon čega je policija na njih krenula pendrecima i zasula ih suzavcem. Na ulice Beograda je potom izvedena i policijska konjica i postrojba s psima, a kamere su zabeležile kako više policajaca u Pionirskom parku udara tri mladića koji su sjedili na klupi. Klečanje na vratu uhapšenih, gaženje, šutiranje i udaranje, pendreci po leđima novinarki koje ukazuju pomoć povređenima, ko zna koliko suzavaca… sve to je bilans sinoćnje akcije policije protiv demonstranata, javlja portal Nova.rs.

Protesti zbog novih epidemioloških mjera počeli su još prošlog tjedna, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da se studenti morati napustiti studentske domove u Beogradu. Iako je Vlada uskoro povukla tu odluku, studenti su nastavili sa protestima i najavili nove ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi: ostanak u domovima i nakon ispitnih rokova, dodatni rok i besplatno testiranje na koronavirus za sve studente, nadoknada rokova za sve studente zaražene virusom, ostavke članova Univerzitetskog parlamenta, jer, kako kažu, nisu stali uz svoje studente. Zatražili su i budžetski status za sve u narednoj akademskoj godini.

Osim nezadovoljstva odlukama predsednika Vučića, ta dva protesta povezuje još jedna činjenica. Studentski protest pokušali su da iskoriste pripadnici ekstremno desničarskih organizacija deleći letke protiv migranata i pozivajući na sinoćnji protest. Isti su to oni koji su u sklopu tzv. narodnih patrola prepadali migrante po Srbiji i branili im kretanje. Među njima bio je i odmetnuti poslanik Dveri u Skupštini Srbije, Srđan Nogo.

Dve devojke, Mina i Luna, usprotivile su se njihovom prisustvu, a smetala im je i njihova ikonografija: zastave sa Kosovom, majice sa natpisima ‘Nema predaje’ i šovinističke parole. Poručile su im da takvim porukama nije mesto na studentskom protestu. Narednih dana preživljavale su mizigone ispade i pretnje.

Isti ti ljudi, predvođeni Nogom, započeli su i najnovije proteste protiv Vučićeve vlasti. Oni se gotovo svakodnevno okupljaju ispred Skupštine Srbije u pokušaju da nametnu svoje ljude za parlament. Vučićeva najava uvođenja policijskog sata samo ih je dodatno podstakla da se okupe u većem broju, a priključio im se i onaj doista rezignirani sloj stanovništva.

Protesti su bili mirni do dolaska istih onih učesnika u ‘narodnim patrolama’. Tad je krenuo stampedo prema Skupštini i brutalni odgovor policije. Nastavak sledi, ali ključno je pitanje ko će i kako voditi proteste, odnosno da li će oni imati emancipatorski potencijal ili će Srbiju uvući još dublje u mrak.

1/1