Novosti

Politika

Policijsko prodavanje zjaka

Antifašisti ponovno u neprijateljskom okruženju: Dok su neki sudionici komemoracije u Boričevcu vrijeđali i prijetili smrću delegaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, policija se pravila blesavom

8dxegls67idohdlf6on7jb9gvg8

Više od komemoracije – Boričevac (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) prisustvovala je 27. jula u Boričevcu komemoraciji, sahrani i otkrivanju spomen-obilježja za 24 civilne žrtve šire obitelji Ivezić. Njih su u kaotičnim okolnostima 1941. godine ubili ustanici iz tog kraja i bacili njihova tijela u jamu na Dabinom vrhu kod sela Brotnje. Prije dvije godine njihovi su ostaci ekshumirani i sada pokopani uz crkvu u Boričevcu, gdje im je otkriven i spomenik. Grupa agresivnih učesnika komemoracije zamalo je fizički napala četvero članova antifašističke delegacije. SABA RH dobio je službeni poziv Ministarstva branitelja da sudjeluje na skupu.

- Kada su prozvali našu delegaciju na polaganje vijenaca, nastao je šok kod okupljenih. Nakon što smo položili vijenac, grupa ekstremnih sudionika iz redova raznih braniteljskih udruga i HČSP-a nas je okružila, počela nas vrijeđati i prijetiti nam - rekao je član delegacije Stjepan Šafran, predsjednik Udruge antifašista Zagreb jug.

U bogatom repertoaru uvreda istaknule su se: ‘gubite se odavde, zločinci’, ‘vi ste pobili pola milijuna Hrvata’, ‘izdajnici, pobit ćemo vas’, ‘sramota je za Hrvatsku da ste još živi’, ‘iduće godine neće vas biti’, ‘odlazite odmah dok vas ne pobijemo’, ‘marš, nemate što tražiti na ovom svetom mjestu’ itd. Sjetili su se napadači i dugogodišnjeg predsjednika SABA RH Ivana Fumića uzvikom ‘gdje je Fumić da mu prerežem grkljan’. Delegacija je ostala pribrana i neuspješno pokušala objasniti da ih zanima jedino odavanje pijeteta nevinim žrtvama rata.

- Još žalosnije je bilo što su pripadnici MUP-a bili potpuno indiferentni i nisu pokušali da nas zaštite - kaže Dragica Lovreković.

Jedini tko je intervenirao bio je tajnik u Ministarstvu branitelja i izaslanik premijera Ivan Vukić, koji je pozvao nasilnike da poštuju delegaciju, ali i sam skup. ‘Jeste li došli odati počast žrtvama ili se svađati?’ pitao je nasrtljivce, kako svjedoče naši sugovornici. Kako se sve više sve nervoznijih ekstremista okupljalo oko delegacije, ometen je tok programa, pa je delegacija SABA RH napustila Boričevac. MUP-u su poslali dopis u kome upozoravaju na neprofesionalno ponašanje policajaca i na prijetnje smrću. ‘To ukazuje na tendenciju toleriranja govora mržnje ekstremista koji se kriju pod nazivom hrvatskih branitelja’, ističu iz SABA RH i traže da se poduzmu mjere kako se takvo što ne bi ponovilo.

Uz nasrtaj na antifašiste zanimljiva je unisonost negativnih stavova u javnosti o ustanku u Srbu 1941. Nju su demonstrirali i izaslanici državnog vrha, kojih u Srbu dva dana kasnije na obilježavanju Dana ustanka nije bilo, kao i penzionirani biskup Mile Bogović u misi zadušnici za Iveziće. ‘To nije bio ispad pojedinaca u naletu trenutačne mržnje i osvete, nego odavno smišljeni pakleni plan koji se počeo provoditi nakon prve puške koja je opalila u Srbu 27. srpnja 1941., a nastavljen je uništavanjem Boričevca i drugih mjesta. Valja se nadati da će se hrvatska država jasnije odrediti prema takvim nedjelima i da će se prekriti sramom što se tako dugo slavi prvu pušku u Srbu’, rekao je Bogović.

Ante Deur u ime predsjednice, Josip Đakić u ime predsjednika Sabora i Vukić kao izaslanik premijera složili su se u sramotnoj tezi da 27. jula 1941. ustanak nije počeo kao reakcija na ustaški teror, koji je nazvan ‘navodnim’, već je to bio početak velikosrpske strategije čišćenja prostora od hrvatskog i nesrpskog stanovništva.

Policija bi mogla procesuirati one koji su prijetili prisutnim i odsutnim antifašistima kada je već hapsila one koji su prijetili nekim drugim nevladinim aktivisti(ca)ma.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više