>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Političari po svom, građani prosvjeduju 

Građani i sindikati u Italiji ne žele se olako odreći svojih prava, a dominanta političko-ekonomska linija u Europi ne odustaje od propisane terapije tržišnih reformi i štednje, koje, začudo, nikako da pokažu pozitivne efekte

Talijanski BDP pada treće tromjesečje za redom, zemlja je i službeno u recesiji. Premijer Matteo Renzi najavljuje reformu radnog zakonodavstva kako bi pokrenuo ekonomske trendove, planira radno zakonodavstvo učiniti više ‘tržišnim’, odnosno otpuštanje radnika učiniti jednostavnijim za poslodavce. Građani širom Italije jučerašnjim javnim demonstracijama poručili su mu: ‘Neće proći’.

Osim reforme radnog zakonodavstva, građani su iskazali svoje nezadovoljstvo ekonomskim smjernicama EU koje se odnose na rezanje i štednju, kao i daljnjom privatizacijom javnih uslužnih djelatnosti.

U prosvjedu su sudjelovali sindikati, studenti i ljevičarske skupine, a demonstracijama su se u mnogim gradovima pridružili i lokalni javni prijevoznici. Najveći prosvjed održan je u lombardijskoj prijestolnici Milanu u organizaciji dva najveća sindikata, onog radnika CGIL-a i metalaca FIOM-a. Niti ostatak Italije nije mirovao pa se tako protiv tržišnih reformi prosvjedovalo i u Rimu, Napulju, Palermu, Firenzi, Bariju i drugdje, riječju širom Italije.

Renzi u svom takozvanom ‘Jobs Actu’ planira iz radnog zakonodavstva ukloniti članak 18., čemu se oštro protive sindikati. Prema tom članku, stalno zaposleni u privatnom sektoru u tvrtkama s 15 i više zaposlenih u slučaju gubitka radnog mjesta imaju se pravo obratiti sudu u nastojanju da vrate radno mjesto. Građani i sindikati ne žele se olako odreći svojih prava i ne libe se to javno pokazati, a dominanta političko-ekonomska linija u Europi ne odustaje od propisane terapije tržišnih reformi i štednje, koje, začudo, nikako da pokažu pozitivne efekte.

1/1