>

novosti logo

Kronika Kronika

Politika i crkva ne idu zajedno

Jerej Željko Vidaković paroh je Kolarićke-vojnićke i Veljunske parohije, gdje spada i Perjasica. Ovo mu je prva parohija i prva služba kao sveštenika SPC, a rukopoložen je 2011. godine te je na tom mjestu gotovo tri i pol godine. Sve je to za njega bilo novo, kako sam kaže. Rođen je u Zvorniku, u BiH, na granici sa Srbijom, na Drini. Završio je Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a u Zvorniku je najprije djeci u osnovnoj školi predavao vjeronauk. Vanredno je studirao fakultet u Foči, ali ga nije završio, bilo je puno obaveza, došao je na Kordun u službu - daleko od fakulteta, a i sada, kako reče, nije baš u mogućnosti nastaviti studij zbog brojnih službenih obaveza.

- Položaj crkvene zajednice i Srba pravoslavaca na području općine Vojnić, Kolarića, Veljuna i Perjasice i ostalih mjesta ovog dijela Korduna je osrednji. Ne mogu reći da sam suštinski nezadovoljan stanjem i svojim cjelokupnim boravkom ovdje te odnosom vjernika prema našoj crkvi. A, opet, ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan. Zapravo, u svim područjima crkvenog života može biti bolje i svi treba da težimo tome - kaže jerej Željko Vidaković.

Ljudi dolaze u crkvu, a odaziv je posebno dobar za tzv. velike crkvene praznike. Odnos općinskih vlasti jerej Vidaković ocjenjuje dobrim i korektnim.

- Trudim se da budem izvan političkih događaja jer politika i naša sveštenička služba nikako ne idu zajedno. Ponavljam, odnos prema nama je vrlo korektan i sa bivšim i sa sadašnjim općinskim vodstvom. Kad god mi je zatrebala pomoć općinska vlast je pozitivno reagirala, i bivši načelnik Branko Eremić i sadašnji Nebojša Andrić - ističe jerej Vidaković.

Većih problema između starosjedilaca i povratnika Srba te između doseljenih i naseljenih Hrvata iz BiH jerej Vidaković nije uoči. U osnovnoj školi u Vojniću u osam sati predavanja u raznim razredima i starosnim grupama na vjeronauk ide 48 djece, što je zadovoljavajući broj.

Na Kolariću su dvije crkve, ona stara, Svete Petke, se konzervira. U tzv. novoj crkvi konačno je uvedena struja, obavljeni su još neki građevinski radovi, popravljen je krov, a popravak fasada i dijela unutrašnjosti se nastavlja.

1/1