Novosti

Društvo

Pomahnitali čempres

Na groblju Raskrižje u Šibeniku srušen je antifašistički spomenik s čuvenim riječima Rade Končara "Milost ne tražimo. Niti bi vam je dali". Gradsko pogrebno poduzeće Čempresi lom je objasnilo prirodnom nepogodom kad je pod naletom orkanskog juga prije dvije godine tresnuo veliki čempres

Za neobičnu vijest kojoj je mjesto radnje groblje Raskrižje, smješteno zamalo na izlazu iz Šibenika, stranice naše rubrike Intrigator pravo su mjesto. A vijest kaže da je srušen tamošnji antifašistički spomenik, onaj s čuvenim riječima Rade Končara "Milost ne tražimo. Niti bi vam je dali". O tome svjedoče odlomljeni komadi obilježja, čiju je fotografiju objavila Antifa Šibenik. Iako se ispočetka sumnjalo da bi počinitelji mogli biti uobičajeni anonimni vandali, gradsko pogrebno poduzeće Čempresi javilo se s informacijom da je spomenik nastradao još prije dvije godine, kad je pod naletom orkanskog juga na njega tresnuo veliki čempres.

"Pretpostavljajući da će doći do upita o srušenom spomeniku, pri uklanjanju srušenog čempresa, s ciljem smo iza spomenika ostavili srušeni čempres kako bi se svatko mogao uvjeriti kako se ne radi o vandalskom činu već o prirodnoj nepogodi", izvijestili su iz Čempresa i ostavili nas bez daha. Ako niste shvatili, sramota je ostavljena na mjestu ne zato što ih je baš briga, već radi toga da neki zlobnik ne bi pomislio da se radi o vandalizmu.

Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, kaže da se na mjestu gdje se spomenik raspuknuo uhvatila mahovina, pa se ne može govoriti o svježem lomu. Dodaje da je dotični spomenik izvan protokola obilaska njihove udruge iz razloga što su svi posmrtni ostaci poginulih i strijeljanih članova šibenskog Narodnooslobodilačkog pokreta, koji su ondje bili pokapani, odande još 1980. prebačeni u spomen-kosturnicu na šibenskom gradskom groblju Kvanj, pa im na tom mjestu odaju počast.

- Možda bi na koncu, nakon što groblje jednom stigne na red za uređenje, trebalo ostaviti barem nadgrobni spomenik ili neku ploču kao podsjetnik na ubijene antifašiste, među kojima je bilo i narodnih heroja, kao dio gradske, ali i šire antifašističke historije - zaključuje Restović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više