Novosti

Društvo

Пoмeн цивилним жртвaмa рaтa

Пoлaгaњeм вeнцa у Брeзинoм пaрку у Бoрoву нaсeљу, у oргaнизaциjи вукoвaрскoг Вeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe грaдa, oдaнa je пoчaст свим цивилним жртвaмa рaтa у Вукoвaру

Large informator  pomen

Pomen za stradale

Polaganjem venca u Brezinom parku u Borovu naselju, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, na praznik Vidovdan, koji se obeležava 28. juna, odana je počast svim civilnim žrtvama rata u Vukovaru i tom prigradskom naselju.

U hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru potom je služena liturgija i pomen za stradale te položeni venci u crkvenoj porti. Kao i prethodnih godina, na ovaj pravoslavni praznik, spušten je i venac u Dunav kod Veslačkog kluba u centru Vukovara. U ime organizatora, predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Zoran Rokvić ukazao je na tradiciju i značaj obeležavanja spomenutog datuma istakavši njegovu simboliku u srpskom narodu.

- Vence smo položili na mestima gde su naši sugrađani srpske nacionalnosti izgubili živote pre ratnih dešavanja 1991. godine. Važno je da se sećamo tih žrtava i nedužnih civila koji su izgubili živote, kako se tako nešto ne bi desilo više nikada – poručio je Rokvić.

Podršku u organizaciji još jednog pomena, Veću srpske nacionalne manjine pružili su Udruženje porodica nestalih, zarobljenih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba Protiv zaborava, Zajedničko veće opština, SDSS i Udruženje antifašista.

- Za nas je važno da se prisećamo žrtava stradanja, naših predaka, jer onaj ko ne vodi računa o svojoj istoriji, taj nema budućnost. Svaka žrtva treba da ima poštovanje i da se prema svima jednako postavimo. Svi rođaci stradalih imaju pravo da znaju gde se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih - rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić. Uz članove porodica stradalih i predstavnika društveno-političkog života, pijetet žrtvama iskazali su mnogobrojni građani Vukovara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više