>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Pomoć povratničkim mjestima

Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje je gradovima i općinama pomogao sa šest miliona kuna namijenjenih poboljšanju životnih uvjeta

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje potpisani su ugovori o dodjeli financijskih potpora. One su osigurane u okviru Programa poticanja održivog povratka na području posebne državne skrbi. Ugovore su potpisali državni tajnik SDUOSZ-a Nikola Mažar te 25 gradonačelnika i načelnika.

Nakon objavljenog Javnog poziva za nominiranje, zaprimljen je 51 projekt jedinica lokalne samouprave, a njih 30 s urednom projektnom dokumentacijom. S obzirom na limit sredstava u državnom proračunu od šest miliona kuna, Povjerenstvo za izbor odabralo je 25 projekata i raspodijelilo sredstva u šest gradova - Novsku, Skradin, Obrovac, Benkovac, Grubišno Polje i Slunj, također i u 19 općina – Veliku Pisanicu, Markušicu, Gračac, Gvozd, Drenovce, Staru Gradišku, Kneževe Vinograde, Ernestinovo, Barilović, Voćin, Okučane, Ružić, Prominu, Sirač, Čačince, Lasinju, Šodolovce, Erdut i Ervenik.

- Ukupna vrijednost nominiranih projekata u 25 jedinica lokalne samouprave iznosi 16,3 miliona kuna. Uz potpisivanje Ugovora o dodjeli 25 poticaja, navedene jedinice lokalne samouprave preostala sredstva osigurale su kroz svoje proračune ili putem drugih izvora financiranja - ističe Nikola Mažar, dodavši da se projekti odnose obnovu ili izgradnju objekata komunalne i socijalne infrastrukture, te troškove za unapređenje stanovanja na područjima posebne državne skrbi.

Među općinama koje su putem ugovora dobile sredstva za komunalni projekt je i Ervenik. Načelnik Predrag Burza ističe da je država za projekt pojačanog održavanja nerazvrstanih puteva, ukupno ‘težak’ 884.971 kunu, ugovorom dala 180.000 kuna.

- To znači da ćemo asfaltirati nekoliko dionica puteva ukupne dužine jednog kilometra. Naša je namjera bila, a za to je bila napravljena i projektna dokumentacija, da asfaltiramo ukupno dva kilometra. Dio sredstava ostvarit ćemo preko proračuna, a dio iz drugih izvora. Osim toga, u toku je prihvaćanje ponuda za projekt asfaltiranja 11 kilometara puta koji se financira iz fondova EU, a od početka jula zaposlili smo I 15 ljudi na javnim radovima - rekao je Burza.

1/1