Novosti

Društvo

Pomozimo obnovu antifašističkog spomenika u Gradcu

Spomenik velikog Antuna Augustinčića srušen je i teško oštećen 1992. godine, a općina sada pokreće crowdfunding kampanju za njegovu restauraciju i ponovno postavljanje

Large spomenik slobodi

Antun Augustinčić, Spomenik slobodi (foto Screenshot)

Oko tri tisuće spomenika antifašističkoj borbi uništeno je u Hrvatskoj početkom devedesetih, ali jedan od njih mogao bi se uskoro vratiti tamo gdje pripada – na visoko postolje iznad mjesta Gradac na Makarskom primorju. Mogao bi, uspije li crowdfunding kampanja kojom se ovih dana prikupljaju prilozi za obnovu Spomenika slobodi Antuna Augustinčića, jednog od naših najvećih kipara 20. stoljeća. "Sva naša nastojanja da ga obnovimo nisu dala rezultat jer nismo nailazili ni na razumijevanje ni na podršku", objašnjava u promotivnom videu kampanje pisac i novinar Milko Peko. "Pa više nećemo ni tražiti. Vratit će ga narod sam!"

Na pomoć u prikupljanju priloga pozivaju među ostalima i povjesničar Hrvoje Klasić, psiholog Boris Jokić i Matko Burić, načelnik Općine Gradac, koja je u nedostatku vlastitih sredstava pokrenula nesvakidašnju akciju. Cilj kampanje je prikupiti milijun kuna, koliko je neophodno za restauraciju, ali svaki, pa i najmanji prilog je više nego dobrodošao i značit će mnogo, ističu organizatori.

Pravi cilj kampanje, međutim, daleko je značajniji. Gradački spomenik sastojao se od moćne figure partizanskog borca postavljene na visoki kameni stup: pripadnici Treće imotske bojne svezali su ga 1992. godine sajlama za kamion i vukli sve dok ga nisu oborili. Od tada, teško oštećen, leži ispod svoga postolja. Pita li se hrvatsku državu, nadležno Ministarstvo kulture i njegove restauratorske službe za mišljenje, tamo bi trebao i ostati. Osakaćen i zaboravljen, kao toliki drugi. Upravo zato je gradačka akcija rijetka prilika da se jasno kaže ne takvoj politici i da se solidarno usprotivi sistematskom brisanju sjećanja na slavne dane antifašističke borbe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više