Novosti

Politika

Ponos i strava

Novi portal HRT-a temeljen na Deklaraciji o Domovinskom ratu: Pored interaktivne karte koja prikazuje apetite Velike Srbije, tu su priče o Josipu Joviću, kojemu je dodijeljena titula prve ratne žrtve samo kako ona ne bi pripala Srbinu Goranu Alavanji, i o Oluji, ‘najsjajnijoj vojnoj operaciji’

Tcue4v18ol9oonkvhggmctb0cnp

(foto HRT)

Povodom obilježavanja Krvavog Uskrsa nedavno imenovano vodstvo HRT-a predstavilo je svoj novi projekt, portal daniponosa.hrt.hr. Ekskluzivan uvid u sadržaj ‘posvećen promicanju istine o Domovinskom ratu’ dobili su predstavnici svih grana vlasti: Vlade, Sabora, Ureda predsjednice i veteranskih udruga. Zadovoljstvo na predstavljanju je izrazio ministar branitelja Tomo Medved koji je istaknuo da se ovim projektom minulom ratu ‘napokon dodjeljuje primjerena uloga i dostojno mjesto’. Ne zaboravivši indirektno ocrniti prethodnu garnituru ministarstva na čijem je sada čelu, Medved je dodao kako se zajedničkim snagama ‘mora raditi na tome da se prema Domovinskome ratu razvije drukčiji odnos nego dosad’.

Vršitelj dužnosti ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić je okupljenima kazao da ga je na ideju o pokretanju portala potaknulo pismo jednog njegovog prezimenjaka. Riječ je o profesoru povijesti koji se požalio na nedostatak sadržaja uz pomoć kojih bi ‘djeci mogao ispričati pravu istinu o Domovinskom ratu’.

No ‘Dani ponosa’ zapravo su tek logičan nastavak aktivnosti na kojima je ustrajao bivši SDP-ov ministar branitelja Predrag Matić. On je inzistirao da se u školske programe uvede domoljubna nastava koja bi, doduše, podrazumijevala posjet najbližim ratištima. Svoj naum demonstrirao je u svibnju 2013., kada su požeški školarci pali kao prve žrtve pilot-projekta o ‘herojskim danima iz novije povijesti’. Zahvaljujući ubrzanom napretku tehnologije, Matićevom vojnom šatoru, uniformiranim predavačima i vojničkom grahu bili bi pridodani tableti na kojima bi učenici mogli pregledavati izloženu ratnu multimediju.

Pored veteranskih vijesti i interaktivne karte koja prikazuje apetite Velike Srbije, HRT im sada servira pozamašnu dozu mitomanije temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu. Za početak su tu priče o Josipu Joviću, kojemu je dodijeljena titula prve ratne žrtve samo kako ona ne bi pripala Srbinu Goranu Alavanji, kao i one o Oluji, ‘najsjajnijoj vojnoj operaciji u povijesti Hrvatske’. Jer nakon čišćenja, sve se sjaji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više