>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Ponosni na NOB

U Osječko-baranjskoj županiji obilježen Dan antifašističke borbe: ‘Beli Manastir će uvijek jednako obilježavati sve dane, naročito Dan antifašističke borbe’, poručio je gradonačelnik Tomislav Rob

U ponedjeljak, 22. juna, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, pod vodstvom Nikole Opačića, i UABA Osijek organizirale su obilježavanje Dana antifašističke borbe u Osječko-baranjskoj županiji. Vijenci i cvijeće položeni su u Baranji na spomenike na Partizanskom groblju i u centru Belog Manastira te na spomenike u Bolmanu i Batini, a u Slavoniji na više mjesta: u Osijeku, Paučju, Boroviku, Podgorju… na kojima su poginulim učesnicima Narodnooslobodilačke borbe počast odali predstavnici Zajednice UABA Vukovarsko-srijemske županije, UABA Osijek te vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Na belomanastirskom Trgu slobode, pred pedesetak okupljenih građana, o Danu antifašističke borbe govorio je Nikola Opačić, a prisutnima se obratio i belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob (HDZ).

- Prije tjedan i pol dana pitali su me na Gradskom vijeću kako se Grad Beli Manastir odnosi prema obilježavanju Dana pobjede ili prema prazniku Danu antifašističke borbe i svim ostalim praznicima. Beli Manastir, kojemu sam ja na čelu, uvijek će jednako obilježavati sve dane, naročito Dan antifašističke borbe. Jer Dan antifašističke borbe i antifašizam su temelj Ustava Republike Hrvatske. Mi smo došli u 2020. godinu na ovim temeljima i na temeljima Domovinskog rata, na kojima počiva moderna Hrvatska. Što znači moderna Hrvatska? Dijelimo ljude na dobre i loše, na one koji žele raditi, na one koji žele prosperitet, a naročito ovome Gradu i žele prosperitet svima. To je budućnost. Budućnost je da obilježimo dostojno sve ono što nam se u povijesti dogodilo, da tim ljudima odamo dužno poštovanje i da temelje Ustava poštujemo svakodnevno - poručio je Rob.

1/1