>

novosti logo

Piše Novosti

Ponosnih 18 godina Zagreb Pridea: Sve i svi na Prajd!

Ovogodišnji Zagreb Pride održat će se 8. lipnja s početkom u 15 sati ispred muzeja Mimara

Ovogodišnji 18. po redu Zagreb Pride, najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, održat će se sutra 8. lipnja  s početkom u 15 sati ispred muzeja Mimare (Trg Franklina Roosevelta). Pod sloganom '18 ponosnih godina' ovogodišnja povorka ponosa proći će središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima sve do Ribnjaka, Parka ponosa – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe 'Le Zbor'

Proglas ovogodišnje Povorke ponosa prenosimo u cijelosti:

Prije 18 godina, mi lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i kvir osobe, s našim saveznicama i podržavateljicama, hrabro smo i ponosno krenuli_e u borbu za slobodu, jednakost i prava u Hrvatskoj, baš kao što su naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina i započele pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu.

Danas, kada se diljem svijeta vijore naše zastave, ponosni_e smo što smo ujedinjeni_e u pokretu koji ne poznaje granice, nacionalnost ni jezike, jer samo tako možemo pružiti otpor izolaciji i nevidljivosti naših identiteta i naših života. U Hrvatskoj smo neke bitke dobili_e, imamo zakon, ali i dalje živimo u strahu od nasilja. Govor mržnje i zločin iz mržnje i dalje ne dobivaju pravosudni epilog, a nemamo prava na roditeljstvo i udomiteljstvo.

Tijekom proteklih sedamnaest Povorki ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u Zagrebu pretučeno je nas nekoliko desetaka, bacali_e su na nas suzavce, boce i pepeljare, a mnogi_e smo bivali_e izbačeni_e iz naših domova i odbačeni_e od vlastitih obitelji, društva i okoline. Povorke ponosa probudile su i one koji_e neumorno zazivaju ratove i smišljaju načine da nas se obezvrijedi, da nam se pokaže da smo građanke i građani drugog reda, da smo gošće i gosti u vlastitoj zemlji ili da smo “nešto drugo”. Prozivali_e su nas za bespotrebno “paradiranje”, marginalizirali_e su nas i isključivali_e iz društva, pokušali_e uplašiti, ušutkati ili razjediniti.

No, proteklih sedamnaest Povorki ponosa potaknulo je mnoge da skinu ružičaste naočale i krenu s nama u obranu sigurnog i otvorenog društva. Zbog Povorke ponosa prvi put je uhićena osoba za kazneno djelo zločina iz mržnje, a prvi put su se i zavijorile zastave na glavnom zagrebačkom Trgu i drugim ulicama naših gradova. Povorka ponosa potakla je mnoge da se autaju i budu prihvaćeni_e i voljeni_e, a dovela je i do sklapanja životnih partnerstva i stvaranja novih obitelji. Povorka ponosa ukazala je na to da postoji potreba za osiguranjem sustava podrške LGBTIQ osobama cijele godine i zato je osnovana udruga Zagreb Pride.

Zbog Povorke ponosa, autali_e smo se kao feministkinje, kao antifašisti_kinje, kao protivnici i protivnice klerikalne desnice, kao borkinje za radnička prava. Dok god je Povorke ponosa, postojat ćemo i mi da se borimo za društvo solidarnosti, društvene pravde i slobode svih nas. U ovih osamnaest ponosnih godina pokazali_e smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno, a da u društvu koje stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava.

Pokazali_e smo da je ovo zemlja za sve nas, a da stajati na pravoj strani povijesti znači stajati na strani jednakopravnosti i obrani dostojanstva svih nas. Ponosni_e smo što osobe koje danas postaju punoljetne odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, a mlade osobe glasnije su, hrabrije i vidljivije u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve nas. Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji_e se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije. Povodom osamnaest ponosnih godina glasno poručujemo: Ovo nije samo “faza”, tu smo, postojimo, dio smo hrvatskog društva i ne idemo nigdje! I zato, sve i svi na Prajd!

1/1