Novosti

Preporuke: muzika

Pop-potezi

Tri nova izdanja na kojima glazbenici žongliraju različitim žanrovima, a zajednički im je nazivnik pop: legendarni Stereolab objavio je sjajnu kompilaciju EP-jeva, B-strana i neobjavljenih snimki, nizozemsko-turski bend Altin Gün donio je novo čitanje anatolijskog rocka, a britanska glazbenica Jane Weaver spojila je radijski pop s underground estetikom

Altin Gün: Yol (Glitterbeat/ATO, 2021.)

Treći album nizozemsko-turskog benda Altin Gün smanjuje psihodeliju i pojačava synth pop element u svom hvaljenom, ali ponegdje i osporavanom čitanju anatolijskog rocka. Slično kao i sa suvremenicima poput pulsko-zagrebačkog benda nemanja i teksaških Khruangbin, dojam slušatelja uvelike ovisi o tome kako gleda na takvo otvoreno posvajanje utjecaja. Birajući preuzeti "egzotični" stil iz prošlosti, a u slučaju Altin Gün u Turskoj i dobro poznate pjesme, ovakvi bendovi svjesno otvaraju prostor za kritiku. Gledamo li pak na glazbu fluidnije i slobodnije, kao na prostor neprekidne kulturne razmjene a ne striktno postavljenih vremenskih i geografskih granica, onda stvari izgledaju nešto drugačije. Uzevši to u obzir, Altin Gün su solidan i stilski iznimno dotjeran bend, a kako će vam pasati i dalje uvijek ovisi o osobnom ukusu.

 

Stereolab: Electrically Possessed (Duophonic/Warp, 2021.)

Četvrti kompilacijski album iz serije "Switched On" nedavno reformiranog avant pop-benda Stereolab okuplja materijal s kraja devedesetih pa do raspada 2008. godine. Njihova je rana ostvarenja entuzijastično dočekao onaj dio kritike i publike koju su tijekom osamdesetih i devedesetih definirale studentske radiopostaje. No jednako tako, rokistička strana britanskog tiska često ih je otpisivala kao pretjerano apstraktne, ezoterične ili pretenciozne. Slušajući danas ovu kompilaciju EP-jeva, B-strana i neobjavljenih snimki, teško je ne biti zatečen kreativnošću ovog benda. Stereolab se nikad nisu stidjeli eklektičnosti i transparentnosti svojih utjecaja, i u tom smislu teško ih je nazvati originalnima. Ipak, njihova sposobnost suprotstavljanja različitih ideja i danas je šokantna i neprevaziđena. Teško da postoji drugi bend koji bolje žonglira tako različitim žanrovima. Kraut rock, psihodelija, bossa nova, minimalizam, hip-hop, rana elektronska glazba u njihovim rukama poprimaju šarenu, razigranu, neprekidno dinamičnu formu. Njome su se kasnije mnogi inspirirali, ali nitko nije ni pokušao izvesti nešto slično. Unatoč naslanjanju na poznate elemente, Stereolab su izrazito prepoznatljiv bend. Osim nepredvidljivih glazbenih puteva koji sežu od easy listeninga do avangarde, glavni razlog za to krije se u jedinstvenom vokalu Lætitije Sadier, čiji je prozračni ton i snažni francuski naglasak u britanskom tisku opisivan kao nerazumljiv. Sadier je često koristila nepovezane dadaističke fraze i vokaliziranja bez riječi, no nije bježala ni od izravnih poruka. Tako je primjerice "Ping Pong" s albuma "Mars Audiac Quintet" eksplicitna marksistička kritika kapitalističkog sistema maskirana u pop-pjesmu samo zahvaljujući egzaltiranom vokalu. "Electrically Possessed" ne obiluje takvim ideološkim subverzijama, ali nudi uvid u "rezervni" materijal toliko jak da bi drugim bendovima bio dovoljan za barem tri-četiri studijska albuma.

 

Jane Weaver: Flock (Fire, 2021.)

Osmi album britanske glazbenice Jane Weaver također barata mnogobrojnim retro elementima rekontekstualiziranima u svojevrsnu alternativnu pop-povijest. Iako je Weaver potekla iz folk scene, "Flock" je njezin, uvjetno rečeno, pop-potez, makar u smislu pristupačnosti forme. Vrhunci albuma poput "The Revolution of Super Visions" ili "Solarised" spajaju radijski pop s underground estetikom, ističući pjevnost, ali i osebujnost materijala. U odnosu na hvaljen, na kraut rock iznimno oslonjen prethodnik "Modern Kosmology", ovaj se album može činiti kao svojevoljni komercijalni ustupak, no upravo je zbog uspješne primjene raznolikih utjecaja daleko nepredvidljiviji. "Pyramid Schemes" toliko prirodno spaja utjecaje Princea i benda Can da čudi da se ovakva kombinacija ne može češće čuti. Zahvaljujući svemu opisanom, "Flock" uspješno balansira po rubu retro pastiša i otvorene, ali i kreativne posvete, nudeći pritom sliku alternativne stvarnosti u kojoj pop-glazba ima ljudskiji, manje algoritamski i korporativni oblik.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više